Сряда, 06 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Нови два проекта на Исторически музей – Горна Оряховица бяха одобрени за финансиране от Министерство на културата

  06.12.2023 13:41
Нови два проекта на Исторически музей – Горна Оряховица  бяха одобрени за финансиране от Министерство на културата

Горнооряховският музей е в списъка на одобрените за финансиране от конкурсната сесия на Министерство на културата. Музеят кандидатства с проектно предложение за всяка от обявените две теми на конкурса. Общата стойност на субсидията, която Исторически музей – Горна Оряховица ще получи от министерството за реализирането на двата проекта, е в размер на 27 915 лева. След теренните археологически проучвания на Ряховец, двете предложения на горнооряховския музей са поредните, които получават финансиране от Министерство на културата през годината.

По Тема 1 „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“ музеят ще получи 5 075 лв. за своето проектно предложение „Оборудване на фондохранилища“. Чрез него ще продължат дейностите по подобряване на условията за съхраняване на културни ценности, започнати със спечеления идентичен проект от музея през 2022 г. Предвижда се закупуване и монтиране на ново оборудване, което да осигури по-ефективно усвояване на наличните площи във фондохранилищата и същевременно да благоприятства дългосрочното и безопасно физическо съхранение на ценности от фонда на музея.

По Тема 2 „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“ Исторически музей – Горна Оряховица ще получи от министерството 22 840 лева за осъществяването на проект „Да уловим времето“. В него е планирано създаване на образователна експозиция в музея, свързана с времеизмерването в новата и най-нова история на град Горна Оряховица. В експозицията ще бъдат представени реални експонати заедно с дигитални модели и интерактивна анимация в обособено триизмерно виртуално пространство. Благодарение на съвременни техники за триизмерно сканиране и моделиране, както и създаването на интерактивна виртуална анимация, посетителите ще могат да се запознаят изключително детайлно и с един от градските символи на Горна Оряховица – Часовниковата кула, която не съществува от половин век и вече не може да бъде видяна в реална среда.

Партньор на горнооряховския музей при реализацията на проект „Да уловим времето“ ще бъде СУ „Георги Измирлиев“, чиито ученици ще участват в изготвянето на двуезична текстова информация за представяне на експонатите.

Дейностите по двата проекта трябва да приключат до 30 юни 2024 г.

 


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета