Вторник, 05 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

142 котли на пелети, 64 на газ и 2321 климатици са монтирани вместо 2199 стари печки в Горна Оряховица

  05.12.2023 15:18
142 котли на пелети, 64 на газ и 2321 климатици са монтирани вместо 2199 стари печки в Горна Оряховица

2199 стари печки в Горна Оряховица отидоха за скрап, а на тяхно място са монтирани 2321 нови климатици, 142 камини с пелети и 64 котли на газ с близо 300 радиатори. Всичко това приключи до края на ноември и с това се слага край на техническата част от проекта за подобряване на въздуха в Горна Оряховица чрез замяна на старите печки с нови уреди. Свършеното дотук бе представено от екипа, работил по проекта, на пресконференция в Община Горна Оряховица.

Нямам заслуга за този проект, но съм сигурен, че екипът се е справил добре. Надявам се реализацията на този проект наистина да доведе до по-чисто въздух в Горна Оряховица, каквата е и целта му, каза кметът Николай Рашков, откривайки пресконференцията.

Проектът се реализира в много кратки срокове, заради многобройните съдебни дела, които го съпътстваха. Първо Общината се съди с МОСВ, за да бъде допусната до Програмата, след това имаше и много обжалвания на обществените поръчки за избор на доставчик.

В крайна сметка всичко приключи в срок и управляващият екип на проекта отчете успешния край на монтажния период. Предстои и документалното приключване и разплащането по извършените дейности.

Проект BG16M1OP002-5.003-0008 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Горна Оряховица чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, финансиран по процедура BG16M1OP002-5.003 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“, приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“, в рамките на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз е на обща стойност 8 387 770,94 лв.

Проектът бе стартиран на 13 декември 2021 г., а трябва да приключи окончателно на 13 май 2024 г.

Първата част от изпълнението беше анализ и подготовка, като дейностите от първия етап бяха възложени, чрез провеждане на обществена поръчка, и бяха изпълнени от „Еко Логистик А“ ЕООД-гр.София.

Фирмата проведе информационна кампания сред населението, в резултат на която бяха приети 1584 бр. заявления от граждани, желаещи да подменят отоплителните си устройства на твърдо гориво. От тях 1315 бр. бяха одобрени за участие в проекта.

В резултат на извършеното обследване на място в одобрените домакинства и попълнените индивидуални технически карти бяха определени за доставка общо 2955 броя нови екологосъобразни уреди за битово отопление, включително и нови радиатори.

Дейността по демонтаж и предаване на старите отоплителни устройства за последващо третиране по реда на чл. 39, ал. 3 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ беше възложена на външен изпълнител - „МЕГА МД“ ЕООД.

Общия брой на демонтираните уреди е 2199 бр. Общото тегло на предадените за рециклиране уреди е 71100 кг.

За изпълнение на дейността „Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на нови отоплителни устройства за битово отопление“ бяха избрани четири фирми по реда на ЗОП: ДЗЗД “Инженерингови системи-България 2021“ гр.София - доставка, монтаж и

гаранционно обслужване на уреди на пелети. „ТЕРМОАВТОМАТИКА - ДИМОВ, САРАЛИЕВ 2018“ ООД - доставка, монтаж и гаранционно обслужване на уреди на газ и радиатори. "ТЕРМКОМФОРТ" ЕООД - доставка, монтаж и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление 9000 BTU, 12000 BTU и 18000 BTU. "КЛИЙН ЕЪР 14" ЕООД - доставка, монтаж и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление 14000 BTU и 24000 BTU.

142 бр. от одобрените домакинства в Горна Оряховица получиха уреди за отопление на пелети.

64 бр. домакинства получиха уреди за отопление на природен газ. Поставени са общо 277 бр.

радиатори.

Общият брой на монтираните климатици за битово отопление е 2321.

По време на изпълнение на проекта дейността организация и управление се извършва от екип съставен изцяло от служители на община Горна Оряховица с ръководител инж. Гергана Тодорова.

През целия период на изпълнение на проекта мерките за информация и комуникация са възлагани на „Ди Ем Ай Дивелопмънт“ ЕООД - гр.София.

И тъй като на проекта му тръгна и му вървя със съдебни дела, така ще продължи и след формалното приключване на дейностите. В момента вървят вече няколко дела, с които Общината оспорва наложените корекции на парите, които трябва да й бъдат преведени за изпълнените дейности.


Ключови думи
проект стари печки по-чист въздух Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета