Четвъртък, 07 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

След некачествен ремонт покривът на Младежкия дом тече, водата стига до приземния етаж

  04.12.2023 14:03
След некачествен ремонт покривът на Младежкия дом тече, водата стига до приземния етаж

Неколкократно ремонтираният покрив на Младежкия дом пак тече. Това всъщност е от две-три години, но след последните снегове ситуацията е още по-мокра.

След поредният сигнал от директора на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ Петя Богданова, днес кметът Николай Рашков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов и представители на отдела за териториално и селищно устройство се качиха на покрива, за да направят оглед.

На място бе установено, че е напълно компрометирана цялата покривна площ, като видима причина е некачествено изпълнен ремонт. Разместени са плоскости, налице са големи фуги, а вода е навлязла под цялата хидроизолация.

Покривът е проблем от много години. Основен ремонт бе направен през 2014 г. Но през 2017 г. отново започва да тече. Тогава фирмата по ремонта идва да си коригира работата и течът спира за няколко години. През 2020 г. обаче отново протича. После и работници на Общинското предприятие „Пътна инфраструктура и озеленява” се мъчат нещо да направят, за да намалят течовете, но ефектът е за кратко. Положението е такова, че при обилен дъжд или тежък сняга като последния водата стига чак до приземния етаж.

До огледа на кмета и председателя се стигна след докладна записка до кмета Рашков, изпратена от директора на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ Петя Богданова. В нея тя сигнализира, че през последната година са се засилили старите течове от покрива на сградата, като са увеличили допълнително след обилния валеж от мокър сняг в края на ноември.
В доклада е обяснено, че още през 2022 г. дъждове са наводнили целия Младежки дом, но застрахователят е отказал да плати, тъй като година по-рано вече е покрил такива щети по същата причина, без след това покривът да е бил ремонтиран.
От докладната записка става ясно, че в предходните две години късо съединение, заради течовете, е повредило електрическото табло на целия втори етаж, изгорели са два компютъра, два монитора и принтер, откъснал се е кабел с осветително тяло, което виси над складово помещение.
И в момента тече във всички зали и коридори, върху работни места и техника, а също и в киносалона. Това посочва писмено Петя Богданова. Течовете са стигнали дори до приземния етаж, където се помещава Центърът за подкрепа и личностно развитие.
В доклада си Богданова информира новия кмет Рашков, че многократно, но безрезултатно е уведомявала предишното ръководството на Община Горна Оряховица. Съобщава също, че масово наемателите на помещения прекратяват договорите си. Докладва, че теч има и от покрива на Младежкия дом в Долна Оряховица.
След като се запозна със случая Николай Рашков установи, че още през май т.г. е издадено предписание на РЗИ – Велико Търново за ремонт, поне на таваните в помещенията и коридорите в горнооряховската сграда, където тренират и се занимават деца. Срокът на предписанието е до 30 декември т.г., но нищо не е било предприето от бившата управа.
Сега общината търси оферти, за да започнат спешни процедури за ремонт, а ситуацията даде повод на Николай Рашков отново да обвини в безхаберие предишното общинско ръководство, което не е потърсило отговорност за лошия ремонт и не е взело мерки за спирането на теча.
 


Ключови думи
теч Младежки дом Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета