Понеделник, 04 Мар 2024
            
Горна Оряховица Други

Гранд При за характерни танци и още 11 медала спечели балет „Грация” от Балканската танцова спартакиада „Търновска царица”

  04.12.2023 16:17
Гранд При за характерни танци и още 11 медала спечели балет „Грация” от Балканската танцова спартакиада „Търновска царица”

С най-голямата награда за характерни танци – Гран при, и с още 11 медала приключи участието на балетна школа „Грация” в Балканската танцова спартакиада за купа „Търновска царица”.

В продължение на три дни международно жури - специалисти от Германия, Румъния и България, оцени над 700 хореографии, представени в ДКС „Васил Левски” в старата столица. Според организаторите тази година броят на участниците е рекорден след пандемията. Особено силна бе конкуренцията при солата и дуетите, където имаше категории с по над 40 участници.

Балетна школа „Грация” се представи с 42 изпълнители – от 3-годишни до тийнейджъри.

Равносметката е 7 първи, три втори и едно трето място. Цялата школа пък бе отличена с Гранд при в раздел „Характерни танци”. Даяна Цанева, Цветелина Панайотова, Ива Зеленкова и Белослава Божанкова получиха и ваучер за 50% намаление от тридневен мастър клас обучение в Букурещ, предоставен от балетмайстора Джордж Постелнику, член на журито.

Не по-важни от медалите са страхотните впечатления, които оставиха младите изпълнители на „Грация”, много от които се бориха с доста по-опитни конкуренти.

Групата на най-малките, където болшинството са 3-4-годишни, зае трето място в групата до 9 години в своя абсолютен дебют на сцена. Белослава Божанкова, Ива Зеленкова и Лора Петрова също дебютираха в по-горна възрастова група и бяха равностойни и дори по-добри от доста по-големи и опитни балерини.

Балетът се представи с новите си екипи, подарени от родителите, а в същото време показа и много нови хореографии. За първи път излязоха на сцена като дует Никола Пишаров и Нели Павлова и спечелиха второ място. Премиера имаше и една уникална продукция „Момински танц за Еньовден”, в която участват 36 деца.

Голямо браво на всички деца, които танцуваха красиво и се представиха достойно. Прекрасни родители, благодарим ви, че сте с нас и сте нашите най-скъпи фенове. Благодарим и на организаторите в лицето на Balkan Dance Spartakiada за емоциите и изживените моменти на щастие. Нашите възпитаници са прекрасни - и като индивидуалности, и като отбор. Гордеем се с постигнатите резултати и заедно ще направим още много красива неща. Заедно, защото сме силен екип, коментираха ръководителите на балета Соня Георгиева и Анита Михайлова.

Всичко ново, създадено през тази година от балет „Грация”, горнооряховската публика може да види на традиционния Коледен концерт, който тази година е на 19 декември от 18 часа в Зала 1 на Общината.


Ключови думи
балет Грация Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета