Вторник, 05 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Новите зам. кметове в Горна Оряховица Петя Иванова и Даниел Божанков встъпиха в длъжност

  05.12.2023 13:42
Новите зам. кметове в Горна Оряховица Петя Иванова и Даниел Божанков встъпиха в длъжност

Кметският екип в Горна Оряховица вече е пълен с встъпването в длъжност на двамата нови зам. кметове Петя Иванова и Даниел Божанков. По-рано и Анелия Христова се присъедини към екипа, сформиран от новия кмет Николай Рашков. Според новата структура на Общината тя ще е с трима заместници на кмета, вместо четири, както беше в предишния мандат.

Двамата нови заместници освобождават две места в Общинския съвет. Те бяха избрани за общински съветници с листата на „Пряка демокрация”. На тяхно място в ОбС трябва да влязат Велизар Панчев и Иво Дечев.

Дългогодишният учител и зам.-директор на СУ „Георги Измирлиев” Петя Иванова е заместник-кметът на Горна Оряховица по хуманитарни дейности и спорт.
Завършила е педагогика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Заместник-директор е на най-голямото училище в града още от 2005 г.
През годините е развила  управленски опит, разчитайки на отлична екипна работа с колеги, институции, и заинтересовани страни. Инициирала е, координирала и организирала методическа подкрепа, подбор и контрол на екипа, който управлява.
Познава в детайли нормативната уредба в сферата на образованието.
Носител е на почетна награда за принос в образованието през 2017 г.
През годините г-жа Иванова е разработила много национални програми и проекти към Министерство на образованието и науката, свързани с обновяване на физическата среда в образователната институция, от която идва – библиотека, площадка по безопасност на движението, игротека, лаборатория по природни науки, училищен музей, детска полицейска академия. Успешно е реализирала програми, свързани с допълнителна подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности, кариерното ориентиране на учениците,  съвместната работа между педагозите в детските градини и училищата, с цел приемственост между етапите на обучение.  
Активно е съдействала за развитие на интересите и силните страни на учениците, чрез включването им в различни занимания по интереси.
Разработила, координирала и реализирала много проекти и по Erasmus - програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.  В периода 2010-2019 реализира, съвместно с колеги 7 проекта, насочени към дейности с ученици и квалификация на учители.
Зам.-кметът Петя Иванова е омъжена, с две деца.

32-годишният финансист и предприемач от Горна Оряховица Даниел Божанков встъпи в длъжност като заместник-кмет с ресор „Бюджет, финанси, икономическо развитие и международни отношения“.
Завършил е висшето си икономическо образование във ВТУ, има магистратура по агробизнес от Пловдивския аграрен университет.
Председател е на Асоциацията на промишленото птицевъдство в България, която представлява повечето наши малки и средни предприятия в този бранш.
Даниел Божанков е успешен и иновативен предприемач, който преди да поеме отговорностите на за.-кмет, управляваше първия Кооператив за производство и търговия на яйца в страната. Тази визионерска форма на сдружаване работи успешно в много европейски държави като Франция, но у нас все още е новост. Шестте компании, които Кооперативът обединява, реализират обороти, възлизащи общо на около 20 млв. лв. годишно. Като негов управител, Даниел Божанков е успял да установи партньорски отношения с големи вериги като Метро и Била, а яйцата, които фирмите произвеждат и продават, имат кауза. По една стотинка от всяко реализирано на пазара яйце се дарява на Фондация „Искам бебе“.   
Божанков е и трето поколение фермер, като неговият дядо пръв е започнал бизнес с производство и продажба на пилешко месо, което и до днес е дейността на семейната компания.
Даниел Божанков е женен, баща е на момченце.


Ключови думи
зам. кметове Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета