Сряда, 06 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Мокро, огнено и радостно започнаха Коледните празници в Горна Оряховица

  06.12.2023 20:37
Мокро, огнено и радостно започнаха Коледните празници в Горна Оряховица

Коледните светлини грейнаха в Горна Оряховица тази вечер под аплодисментите на търпеливо чакащите под дъжда деца и техните родители.

Традиционното шоу за посрещане на Дядо Коледа и осветяване на елхата този път беше много различно. Първо елхата не беше обичайното изкуствено дърво пред Общината, а истински бор на площад „Георги Измирлиев“. До него беше и сцената на и около която се случваха главните събития.

Духовият оркестър „Джуниър бенд“ на СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов откри празничната вечер с няколко коледни класики в джаз вариант.

Мажоретен състав „Българче“ при ОУ „Иван Вазов“ с ръководител Розалия Нанкова показа своите танцови версии на обичани коледни песни.

Огненото шоу на трупата „Повелители на мечтите“ прикова вниманието и сгря публиката, която къде под чадъри, къде под дъжда, търпеливо чакаше кулминацията.

Малко преди това обаче популярният и с оперните, и с поп изпълненията си певец Росен Антонов върна за малко слънцето с „О, соле мио“. Втората му песен беше посветена специално на „Града на доброто“, както той нарече Горна Оряховица. „Желаю вам“ се казва песента, с която идват всички хубави пожелания за горнооряховчани и обещания за нови срещи.

Малките коледари от Детска градина „Щастливо детство“ сложиха точка на празничната програма със своя благослов и наричания за здраве, късмет и богатство.

Хлапетата останаха на сцената и първи посрещнаха най-чакания гост тази вечер. А докато всички на площада викаха Дядо Коледа, Снежанка разказа легендата за елховото дърво.

Пристигането на Дядо Коледа беше знак за началото на празничните прояви в Горна Оряховица през декември. А символично това стана със запалването на коледните светлини.

Най-хубавото време от годината е, когато в един дом се запалят светлините на елхата. Горд съм да запалим заедно светлините в нашия общ дом – Горна Оряховица, в навечерието на най-топлите и  семейни празници, каза кметът Николай Рашков преди коледното дърво и целият площад да грейнат в светлина.

А докато едни чакаха и викаха Дядо Коледа, а най-малките се наредиха и за подаръците му, други, малко по-големи хлапета, бяха обсадили къщичката с кънки под наем, за да пробват първи ледената пързалка. Със запалването на коледните светлини бе открит и сезонът на кънките, лудешкото пързаляне, търкалянето по леда и с три думи голямото ледено забавление. Тази година пързалката е на площада, а докато децата се забавляват, родителите, които не се престрашат да се пуснат на леда, могат да опитат греяно вино и печени мръвки. В коледното селце има и сладки изкушения, коледни играчки и украси, а почти през ден ще има и музикална изява на откритата сцена.


Ключови думи
Дядо Коледа Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета