Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Ученици на СУ „Георги Измирлиев” и сценаристът Ваня Николова създаваха истории, от които някой ден може да стане филм или сериал

  24.11.2023 14:37
Ученици на СУ „Георги Измирлиев” и сценаристът Ваня Николова създаваха истории, от които някой ден може да стане филм или сериал

Творческа работилница по писане на сценарии, организираха днес в СУ „Георги Измирлиев” заедно със сценариста Ваня Николова. Обменът на знания и идеи прерасна в разговор за историята, психологията, младежките проблеми и завърши със спомени от ученическите години на Ваня, за която Гимназията в Горна Оряховица е училището, в което се е учила да чете и пише.

Това не е първата среща на Ваня Николова с учениците на СУ „Георги Измирлиев”. Миналата година тя им разказа професията сценарист и вероятно затова днес учениците бяха готови да поемат и своята част от работата на един сценарен екип. Младежите представиха своите герои и опити за сюжетни линии, а Николова ги насърчи да пишат без да се страхуват от провал или критика.

Новата среща със сценариста на култови сериали и филми като „Под прикритие”, „Четвъртата власт”, „Голата истина за група „Жигули” става между два сезона на поредния хит – сериала „Вина”. Уърк шопът по писане на сценарии е част от проекта, с който СУ „Георги Измирлиев” спечели финансиране за обновяване на своята Библиотека. Докато тече нейното преустройване, Гимназията ще е домакин на още интересни срещи и събития, в които ще гостуват познати и не толкова познати горнооряховчани, успели в своите професии.

Идеята да се обогатява света на учениците – и чрез книги, и чрез общуване с интересни личности намери най-добра реализация в срещата с Ваня Николова. Участваха ученици от VIII до IX клас, които са изкушени от писането и филмите. Оказа се, че са страшно много.

Но стана дума и за много други неща, включително психология и социалните роли, в които всички влизаме. Завършилата история Ваня Николова показа, че не е скъсала с тази първа любов. Тя върна с кинематографична яркост младежите близо 150 години назад, за да ги въведе в контекста на противопоставянето Иречек – бай Ганьо, който вълнува учениците, изучаващи произведението на Алеко Константинов в момента.

Гимназистите предлагаха свои варианти за характери и филмови ситуации, но и питаха много за работата и емоционалните реакции на сценаристи. Интересуваха се от ролята на изкуствения интелект в създаването на сценарии и филми. Попитаха как би изградила характер от тяхното поколение за свой сценарий. Тя пък ги провокира да се обрисуват сами и се получи един самоанализ, доста критичен при това, който прехвърли темата и върху житейските ни роли.

В крайна сметка се получи толкова интензивен разговор с въпроси от всички страни, че дълго време Ваня Николова не можа да си тръгне от училище, дори и след официалните благодарности, букета и снимките с най-запалените фенове.

Срещите от поредицата, предшестващи откриването на новата Библиотека продължават. Ваня Николова вдигна много високо летвата пред всички, които след нея ще опитат да приковат ученическото внимание.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Ваня Николова СУ "Георги измирлиев" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета