Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Индустриален парк „Ряховец” кандидатства за 10 милиона лева от ПВУ за изграждане на инфраструктура

  22.11.2023 14:27
Индустриален парк „Ряховец” кандидатства за 10 милиона лева от ПВУ за изграждане на инфраструктура

„Индустриален парк „Ряховец” ЕАД подаде проектно предложение за получаване на безвъзмездна финансова помощ от Плана за възстановяване и устойчивост по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции, информира изпълнителният директор на дружеството Клавдия Ганчева.

Програмата има общ бюджет 212 милиона лева, от които 40 милиона лева са за новосъздадени паркове, какъвто е горнооряховският. Подадени са 23 предложения, като общата им стойност (530 724 530 лева) надхвърля 2,5 пъти наличния бюджет. Кой ще получи финансиране и в какъв размер се очаква да се разбере в началото на следващата година.

Проектното предложение на Индустриален парк „Ряховец” е за 10 265 491 лева. От тях 8 080 392 лв. са безвъзмездна помощ от ПВУ, а 2 185 098 лв. са собствени средства.

В момента Индустриален парк „Ряховец” обхваща 302 декара, които с последното изменение на Подробния устройствен план са разделени на 42 имота. От тях 5 са за общо ползване – озеленяване, изложбено-търговски комплекс, зона за обществено обслужване, административен блок. 37 парцела ще бъдат продавани или давани под наем при заявен интерес.

С помощта, която се очаква от ПВУ, дружеството-оператор на парка възнамерява да изгради довеждаща и вътрешна инфраструктура в северната част на зоната, която е около половината от цялата му площ.

Сред дейностите са изграждане на довеждаща газопреносна мрежа; изграждане, реконструкция и рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура – пътища с градско обзавеждане, тротоари, алеи, озеленяване, осветление; вътрешна газопреносна мрежа; разширяване на ВиК мрежата, обновяване на електроразпределителната мрежа с увеличаване на мощностите.

В момента се кандидатства с прединвестиционни проучвания, така че първата задача, ако предложението бъде одобрено, ще бъде да се направят инвестиционни проекти. Цялата предвидена дейност трябва да се реализира до средата на 2026 г.

На следващ етап същото трябва да се направи за южната част на парка.

Предложението на Индустриален парк „Ряховец” е подкрепено и от инвеститорски интерес на фирми, които искат да развиват своята дейност в Горна Оряховица.

Има подписани съвместни изявления за бъдеща дейност с двама потенциални инвеститори.

„Клъстър Подемна техника” ООД – София, иска да изгради производствена база за устройства, използвани в производството на ел. телфери, която ще разкрие 4 работни места.

Ти Ес Ей Ем АД от Варна, което има четири дъщерни дружества с различна насоченост, планира две производства – на колаборативни и индустриални роботи и на фотоволтаични панели с общо 80 нови работни места.

Продаването и отдаването под наем на парцели в Индустриалния парк ще става с конкурс. Едно от условията за участие е да се декларира точно каква дейност ще се развива. Конкретните условия за конкурсите ще бъдат приети от Общинския съвет съгласно Наредбата за разпореждане с общинска собственост.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Индустриален парк Ряховец Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета