Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Германецът Бьорн Шмит, който е единственият чужденец, гласувал на местните избори в община Горна Оряховица: Нещата могат да се променят, само ако се гласува

  11.11.2023 11:58
Германецът Бьорн Шмит, който е единственият чужденец, гласувал на местните избори в община Горна Оряховица: Нещата могат да се променят, само ако се гласува

Сред всичките 38 000 жители на община Горна Оряховица, включени в избирателните списъци, имаше един единствен гражданин на друга държава. И това е Бьорн Шмит от Германия, който от 15 години живее в България, в горнооряховското село Драганово.

Бьорн взема дейно участие в обществения живот на своето село. Поддържа и влог, в който разказва на родния си език за живота в България, която е приел за втора родина.

Гласува за първи път и малко случайно разбрал какво да направи, за да се възползва от възможността да избира местни власти там, където живее. И с удоволствие споделя защо за него това е важно.

43-годишният германец е роден в градчето Зуст, в близост до Дортмунд. От 2008 г. живее в България и, разбира се, първата причина да се окаже тук е любовта. Срещнал съпругата си в Германия, където тя била за една година по проект на „Еразъм” да учи езика. Когато тя си тръгнала за България, той тръгнал с нея. Първоначалните намерения били да е за година, но станало за дълго. Може да е завинаги. Яна е от Русе, но била студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и затова първоначално се установили във Велико Търново. Впоследствие обаче разбрали, че да си на квартира в България е твърде несигурно – тъкмо се устроиш и могат да ти кажат да освободиш жилището. Желанието им било да си имат къща с двор и започнали да търсят в близките до Търново села. Избрали Драганово и вече 12 години градят своя дом тук. Двамата с Яна имат две деца – син и дъщеря.

-От колко години живеете в България? Разкажете малко за себе си.

-Живея в България от 15 години, а от 12 години - в Драганово. Живея със съпругата си и двете си деца, няколко котки, куче и ято кокошки и патици. По професия съм графичен дизайнер и програмист и дълго време имах рекламна агенция в Горна Оряховица, която се наложи да преместя на село по семейни причини.

-За първи път ли гласувате в български избори?

-Да, за първи път. Ние, чужденците, трябва да сме благодарни, че ни е позволено да живеем на българска земя като гости. И като гости не трябва да се месим в делата на домакина. Това се променя, когато научиш езика и обичаите на страната и получиш обратна връзка от обществото, че му принадлежиш. Тогава е дошъл моментът да упражниш правото си на глас. За мен този момент дойде на тези избори.

-Защо решихте да гласувате?

-Защото аз, както и всеки друг гражданин, се интересувам от това да живея във възможно най-добрата среда. Искам децата ми да растат в среда, която се развива заедно със света, а когато станат на толкова години, колкото съм аз, да не си спомнят само за гърбавите тротоари и сухите чешми.

-В трите вида избори ли участвахте – за кмет на Драганово, за общински съветници и за кмет на общината?

-Разбира се, и трите органа играят роля за поддържането и развитието на региона.

-Как направихте своя избор? Откъде се запознахте с програмите на кандидатите?

-Не е трудно да се запознаете с програмите и намеренията на кандидатите, тъй като те са показани онлайн и в реалния живот на всеки, който се интересува. Голяма трудност обаче беше да разбера как да гласувам като чужденец от Европейския съюз. Трябваше да се регистрирам за гласуване 40 дни преди изборите. Никъде в медиите не се съобщаваше за този срок и ако два дни преди крайния срок не бях случайно прегледал съответните уебсайтове, щях да го пропусна.

-Вярвате ли, че изборите в България са честни?

-Не вярвам, че в цялата страна има някой, който да вярва в това. Но колкото повече хора гласуват честно, толкова по-трудно ще бъде да се фалшифицира резултатът. Така че страхът от фалшифициране на вота би трябвало да е по-скоро мотивация, за да се отиде до урните. 

-В Германия има ли обвинения в купуване на гласове и изборни фалшификации?

-Да, разбира се. Макар че германец не би продал гласа си за 50 лева и няколко кебапчета. Може би би го направил, но твърде много се страхува от наказанието, ако го хванат. Но и там има нередности. Например изборите в Берлин през 2021 г. дори трябваше да бъдат повторени.

-Каква е разликата в изборите за местни власти в България и Германия?

-Няма съществени разлики в изборния процес. Но има разлика в това какво се избира. Селата в Германия нямат свой кмет и кметство, има само кмет на града и щатград, които също се грижат (обикновено твърде малко) за проблемите на селото. Тук, в България, е по-добре с пряк контакт с гражданите на малките населени места.

-Повече хора ли гласуват в Германия?

-Не съм сравнявал статистиката, но усещането е приблизително същото.

-Как да се убедят хората, че трябва да гласуват?

-Хората трябва да знаят, че могат да променят нещата, само ако гласуват.

-Има ли в Германия някакво обучение на децата в училищата, което да ги учи какви са техните права и задължения като граждани на държавата?

-Не знам как е в днешно време, но когато бях в училище, изборите се разглеждаха интензивно.

-Ще променят ли тези избори вашия живот в България? Какво искате да променят?

-Личният живот на всеки от нас непрекъснато се променя. Единственото, което зависи от политиката, е доколко сме подкрепяни или спъвани в тези промени. След като участвах в тези избори, знам, че съм направил всичко възможно промените в моя живот да протекат добре.

Елена ВЕЛКОВА

И още за Бьорн и неговата българска история тук


Ключови думи
Бьорн Шмит Драганово избори
Последни
Седмицата
Анкета