Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Три жалби оспорват резултатите от първия тур на изборите в Горна Оряховица

  07.11.2023 09:49
Три жалби оспорват резултатите от първия тур на изборите в Горна Оряховица

Три жалби са пуснати срещу резултатите от първия тур на изборите в община Горна Оряховица. Те са подадени до Общинската избирателна комисия и чрез нея до Административния съд. Първото дело е насрочено за 9 ноември (четвъртък). Вероятно Съдът ще обедини и трите жалби в едно дело.

Първата жалба е от Георги Стоянов, който беше втори в листата на „Български демократически форум”. Той обаче не успя да стане съветник, въпреки че коалицията има два мандата в новия Общински съвет. При пренареждането с преференции Стоянов остана трети. Той настоява да се преразгледат недействителните бюлетини и да се преизчисли резултатът. Според него в поредица от секции има бюлетини, които са обявени за недействителни, но всъщност са редовни и в тях има преференции за него. Стоянов настоява, след като се установи това, да му бъде даден съветнически мандат.

Другите две жалби са от коалиция „БСП за България и Левицата” и лично от Огнян Стоянов като физическо лице. Те са идентични и настояват за отмяна на Решение 191 на Общинската избирателна комисия, с която е обявен резултатът от изборите за общински съветници.

Според жалбите, огромният брой недействителни бюлетини, в някои секции достигащ до 1/3 от всички, е нелогичен. Изброени са голям брой секции, в които се иска преразглеждане на недействителните бюлетини.

Освен това, като втора причина за искане на отмяна на решението на ОИК, се сочи гласуването във Върбица. Там са допуснати да гласуват хора, които нямат настоящ адрес в селото и това опорочава изборния процес, се твърди в жалбите. Жалбоподателите настояват Съдът да провери недействителни и действителни бюлетини в изброените секции, да назначи вещо лице, което след установяване на реалния брой на действителните гласове, да разпредели мандатите за общински съветници и преференциите за всеки един конкретен кандидат.

Коалиция „БСП за България” има гласове за пет пълни мандата и остатък 0,47646, но той не беше достатъчен за шести съветник. Очевидно жалбите са, за да се търси шестия мандат, но в тях не е посечено какво друго решение да вземе Съдът, освен отмяна на решението на ОИК.

Междувременно стана ясно, че делото е насрочено за 10 часа на 9 ноември и обединява две жалби.Отхвърлена е жалбата на физическото лице Огнян Стоянов с мотива, че той няма правен интерес, тъй като е избран за съветник. Съдът допуска преглед на бюлетините в посочените секции, но отказва експертиза от вещо лице.


Ключови думи
избори жалби Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета