Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Николай Рашков: Ние няма да рушим и уволняваме, ще надграждаме и ще наваксаме пропуснатото

  31.10.2023 19:01
Николай Рашков: Ние няма да рушим и уволняваме, ще надграждаме и ще наваксаме пропуснатото

Не искам да опровергавам всички безумици, които прочетох за себе си, продължавам да говоря какво ще направим за община Горна Оряховица

 

В тази кампания прочетох такива клевети и безумни твърдения за себе си, че бе трябвало да съм изумен. Видях как се правят избори по начина, по който е описано в „Бай Ганьо” преди повече от 120 години и би трябвало да съм отвратен. Може би това е целта – да ме откажат. Но аз продължавам, защото въпреки всичко, стигнахме до финала. Все пак в Горна Оряховица има достатъчно хора, които не вярват на лъжи, не се продават, а търсят по-добрите програми и хора. Заради тях си струва да понеса цялата мръсотия, с която съм заливан. Кампанията ми за балотажа ще е да обяснявам отново какво искаме да направим, за да наваксаме пропуснатото. Ако хората ми повярват, ще изберат мен в неделя, казва Николай Рашков, който стигна до балотаж в изборите за кмет на Община Горна Оряховица.

Първото, което искам да гарантирам, е, че нямаме намерение да рушим, да уволняваме и да репресираме хората, които са подкрепяли нашите опоненти, казва кандидатът с №16. От Общината ще си тръгнат само хората от политическия кабинет на предишния кмет. Всички останали ще бъдат мотивирани да работят по-добре. Никой няма да бъде преследван политически или защото е гласувал за друг, а не за мен. Служителите на Общината ще разберат какво е свободата да работиш без натиск и какво е да бъде оценяван труда ти, обяснява намеренията си Рашков.

След което отново напомня своите основни приоритети, които ще направят Горна Оряховица модерен европейски град.

Горна Оряховица е неподготвена и изостава в усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. Първото ни усилие ще бъде да наваксаме това изоставане. Много български общини вече успяха да защитят проекти за водни цикли, туристически обекти, обновяване на цели квартали. Ние имаме само саниране на общежитието на Професионалната гимназия по хранителни технологии и на училището на Гарата.

На 20 септември поискахме достъп до обществена информация по въпроса какво се подготвя и какви проекти за подадени по ПВУ. Нямаме отговор и досега. Пълна мъгла е, а това е план, който ще даде перспектива за развитие за години напред. При сегашната власт всичко се прави на тъмно. Нито гражданите, нито общинските съветници знаят какво се подготвя и дали въобще нещо се прави.

Веднага ще започне преструктуриране на някои общински дейности. Фирма „Общински пазари” ще стане общинско предприятие.

Ще използвам помощта на партньори в Германия, които се занимават с инфраструктурни проекти и индустриални зони, за да развием нашата зона до Летището. Идеята ни е да го направим чрез публично-частно партньорство, защото това е успешният модел, доказан и в България.

Вече имаме разговори за съвместно изграждане на приют за кучета с друга община в областта. По най-бързия начин ще се разработи нова наредба за регламентиране на действията, чрез които ще се реши веднъж завинаги проблема с бездомните животни. Ще се въздейства върху първопричината, а не върху последствията на проблема.

Ще предприемем разговори с фирмата, ангажирана със сметопочистването за оптимизиране на разходите, които сега прави Общината. Ако не постигнем разбирателство, ще преминем към действия за прекратяване на договора. Услугата е твърде надценена в момента и смятаме, че можем да икономисваме по около 1,3 милиона лева.

Задействаме програма за разделно събиране на отпадъци, защото отпадъкът е суровина и искаме да наложим принципа „Замърсителят плаща”. Знаем, че процесът по приучване на хората към истинско разделно събиране е дълъг, затова ще започнем обучения още в детските градини и началното училище.

Подготвяме се да създадем общинско предприятие от рода на „Благоустроител”, което да извършва и пътни ремонти.

Веднага ще поискам срещи с ръководството на ВиК „Йовковци”, за да се направи разчет и проектиране за обновяване на водопреносната мрежа. Горна Оряховица е близо до бедствено положение заради остарели водопроводи и не сме далече от момента, в който безводието ще стане ежедневие.

Спортът е здраве, затова ще насочим усилията си към приобщаване на децата от най-ранна възраст към спортни занимания. Ще изградим нови спортни площадки във всички детски градини. Ежегодно ще се измерва физическата активност на децата и те ще се насочват към подходящите спортове.

Ще изградим модерна площадка за всякакви колесни спортове, които са много популярни сред младите – скейтборд, ролери, тротинетки и пр.

В областта на здравето пример ще ни е отделението на д-р Илко Костурков. Ще направим анализ на неговата работа и този модел ще бъде прилаган в останалите с активната ангажираност на Общината за привличане на специалисти и здравни работници.

Голямата ни цел е да обърнем ужасяващата демографска тенденция, която след 7 години ще остави празни училищата ни. Ще подкрепим всяко младо семейство, в което родителите работят, а децата посещават детска градина или училище, с 10 000 лева, ако реши да има трето дете.

Планираме т.нар. квартал „Младост” – евтини жилища за млади работещи семейства. По този начин ще привлечем нови хора, които ще се установят в нашия град.

Разработваме програма за подкрепа на млади хора, които искат да започнат свой бизнес в общината.

Веднага след изборите ще започна разговори с МРРБ за реконструкция на входно-изходните артерии на Горна Оряховица откъм Летището и през Бабенец.

Предвиждаме практична организация на движението с кръгови кръстовища, пешеходни пътеки с острови за безопасност, смесени зони с тротоари и места за паркиране, джобове за спиране. Ще заработи светофарът на ул. „Св. Княз Борис”, а този на „Родопи” ще бъде програмиран така, че да се отпушат тапите, стигащи до околовръстното на Лясковец.

Уличното осветление ще се подобри с монтиране на LED осветителни тела и подмяна на стълбовете.

Искаме да променим визията на Горна Оряховица, за да заприлича на европейски град. Чрез развитието на икономиката ще помогнем за борбата с демографската криза. Подкрепяйки хората, които искат да работят и да създават, ще дадем бъдеще на нашия град, завършва Николай Рашков.

В бюлетините на 5 ноември ще има само две имена. Николай Рашков с №16 идва с волята да промени Горна Оряховица и да я нареди до водещите общини в България, които привличат хора, а не са само банка с кадри за големите градове.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Горна Оряховица ННиколай Рашков балотаж
Последни
Седмицата
Анкета