Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Йордан Байчев: Гарантирам умно и честно управление на Община Горна Оряховица

  29.09.2023 12:12
Йордан Байчев: Гарантирам умно и честно управление на Община Горна Оряховица

Йордан Байчев е роден в Горна Оряховица през 1976 година. Гордее се, че е завършил средно образование в първото българско училище - Националната Априловска гимназия в Габрово. Паралелката му била с профил социология и философия. Висшето си образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност социология. След завършване на образованието си се занимава с частен бизнес и предприемачество. И заедно с това навлиза и в политиката.

Става популярен в цялата страна с участието си в телевизионното състезание за знаещи „Последният печели“ през 2021 г. Постига 11 поредни победи, което си остава един от най-добрите резултати в играта и му осигурява място в шампионски издания.

„Участието в тази игра още веднъж ми доказа колко важно е, човек да е образован, спокоен и решителен, защото тези качества винаги са гаранция за успех. Имаш ли знания, уравновесеност и смелост, можеш да постигнеш резултат във всичко, с което се захванеш. От дете винаги съм бил любознателен и съм обичал книгите и четенето. Такъв съм и досега и това до голяма степен ме формира като личността, която съм – образован, със широк хоризонт и малко мечтател“.

През 2016 г., заедно с Людмила Илиева и политолога проф. Евгений Дайнов, започва да организира обучения за млади активисти и политици. Създават Политическа академия „Буров”, която работи и досега.

„Тази инициатива е изключително смислена, зареждаща и полезна, защото ми дава възможност да се срещам и контактувам с изключително будни, смели и интелигентни млади хора от цялата страна и да им предавам своя опит. Най-важното, което винаги им казвам е, че всичко зависи от тях и че политика и обществена дейност може да се прави по почтен и честен начин“.

През 2019 година печели изборите за кмет на град Долна Оряховица и до момента е на този пост.

„Кметската работа е кауза и отговорност. Изисква максимална отдаденост и човечност. За годините, през които съм кмет, научих няколко важни неща – трябва да си отдаден, честен и смел. Трябва винаги да си на разположение на хората, да казваш винаги истината, независимо дали това ще се хареса, да гледаш на гражданите като на свои работодатели, които са те упълномощили да свършиш работа. В същото време всекидневно трябва да вземаш решения, които да са в полза на хората“.

На Местни избори 2023 Йордан Байчев е общият кандидат на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България за кмет на Община Горна Оряховица.

„Взех това решение преди около година, когато осъзнах, че за да осъществя идеите, които имам за развитие на общината и промяна на живота на хората, които живеят тук, трябва да променя модела на управление. То трябва да стане честно, умно и с перспектива поне 10 години напред. Работата на парче и без ясен план, липсата на компетентност и влизането в схеми и зависимости води до това, което представлява общината ни в момента. На мен настоящата картина не ми харесва и искам да я променя.

- искам да има ред и контрол;

- искам когато се асфалтира една улица, цялата инфраструктура под нея да бъде подменена, за да не се налага да се разкопава след една седмица;

- искам нашата болница да бъде модерна и със специалисти по всички заболявания;

- искам на населените места от общината да не се гледа като бреме, а като потенциал“.

Това са трудни задачи, но могат да се реализират, когато се работи честно и разумно, смята Йордан Байчев. И набелязва няколко акцента в програмата си.

„- За да има ред и контрол, ще работя за създаването на Общинска полиция;

- За да се правят цялостни ремонти на улиците, ще се изготвят проекти, а няма да се кърпи на парче;

- За да вдигнем нивото на болницата, ще се привлекат млади талантливи лекари, които да подсилят сегашния лекарски екип в благородната им кауза да се грижат за здравето на всички граждани;

- За да развием потенциала на малките населени места ще подобрим тяхната инфраструктура“.

В основата на управленските му идеи е, че като кмет на Общината ще работи активно с всички общности. Ако бъде избран, ще създаде три борда към кмета на Общината – борд по бизнес и икономическо развитие, борд по здравеопазване и образование, борд по младежки политики.

За да се вземат правилните решения, трябва да се чуят хората, които тези решения засягат пряко, смята Байчев. Общината ще работи в синхрон с бизнеса – от големите фирми до малките работилници, магазинчета и фризьорски салони.

Обикновено политиците ходят при бизнесмените и предприемачите, за да искат нещо, а кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България” смята, че ролята на кмета е да им съдейства да се развиват свободно и без натиск в рамките на правилата и закона. Общината ще подпомага болницата, училищата, детските градини, като се вслушва в мнението на професионалните общности и като се позове на експертността на лекари и учители.

Ще се чуе и мнението на младите хора. Те са с изключително голям потенциал и нестандартно мислене. Всеки кмет би постигнал успех, ако чуе и осъществи техни идеи. Младите хора не трябва да бъдат ползвани само за фон на снимки, а да бъдат включени във вземането на решенията, които касаят тях, смята Байчев.

„Тръгвам уверен и обнадежден в тази кампания, защото знам, че хората искат умно и честно управление, а аз мога да го осъществя. Призовавам всички граждани – бъдете смели, изправете се срещу схемите, повярвайте в себе си и заедно ще направим община Горна Оряховица наш дом, с който да се гордеем“.

Йордан Байчен и коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" са с №66 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Йордан Байчев Продължаваме промяната - Демократична Българлия Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета