Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Огнян Стоянов и Местна коалиция „БСП за България и Левицата” преследват изборна победа, за да спасят Горна Оряховица заедно

  27.09.2023 12:12
Огнян Стоянов и Местна коалиция „БСП за България и Левицата” преследват изборна победа, за да спасят Горна Оряховица заедно

Със слогана „Да спасим Горна Оряховица Заедно” влиза в предизборната битка екипът на Огнян Стоянов и Местната коалиция „БСП за България и Левицата”.

Някои искат да модернизират общината и да направят жителите й щастливи, но ние мислим, че преди това тя трябва да бъде буквално спасена. Горнооряховчани емигрират от своя град и за 10 години общината е намаляла с 12 хиляди жители. За какво са ни модерни булеварди и красиви училища, ако няма деца и млади хора. Няма ли ги хората - нищо няма значение. Така че ние ще работим първо хората да останат тук, като им създадем нормални условия за живот и развитие на децата им, обясни мотото на кампанията си Огнян Стоянов.

Кандидатът за кмет представи листата и кандидатите за кметове в населените места на пресконференция в БТА. Местната коалиция включва две национални коалиции – „БСП за България” и „Левицата”, но има и гражданска квота, която заемат представители на „Алтернатива за гражданите”.

Водач на листата е кандидатът за кмет и общински лидер на БСП Огнян Стоянов. Второто място е за юриста и бивш зам. областен управител Габриела Шилкова. Третото място е за гражданската квота и е дадено на директора на ОУ „Иван Вазов” Иван Момъков. Неговият колега от „Алтернативата за гражданите” инж. Трифон Димитров е на осмо място.

На четвърто място е земеделският производител Марин Богомилов от „Левицата” и представител на АБВ в коалицията. Другият партньор в „Левицата” – „Движение 21” получава шестото място чрез финансиста Милен Маринов.

Петото място е за педагога и председател на БАС инж. Павлинка Николова, а седмото заема фелдшерът и медицинско лице на футболния „Локомотив” Мариян Марков.

Следват Емилия Иванова, Светла Зарева, Михаил Ченков и т.н. Листата е пълна с 29 кандидати за общински съветници.

Повечето от кандидатите в първата половина на листата имат опит като общински съветници. И това не е случайно, а търсено при подредбата.

Подходихме сериозно към подготовката си за тези избори и целта ни беше не просто да напълним листа, а да обединим усилията на много качествени хора с опит. Управлението на община е сложно нещо и може да се прави от подготвени, знаещи и опитни хора. Затова избягахме от партийните пристрастия, а заложихме на експертния подход. Целта ни е да имаме голямо обединение, което да представя широки обществени интереси. Потърсихме обединение първо в лявото пространство, но с колегите от „Алтернативата за гражданите” разширихме базата и показваме, че местната политика не трябва да зависи от партии, а от знания и от интересите на хората, обясни принципите на изграждане на коалицията Огнян Стоянов.

Ние сме центристи, но няколко сериозни причини ни накараха да участваме в това обединение. Първата е личността на кандидата за кмет и водач на листата Огнян Стоянов. Той е млад, но с опит, има много добри идеи и най-важното има енергията и желанието да ги реализира. Хареса ни и слогана „Да спасим Горна Оряховица заедно”, като подчертавам върху Заедно и заедността. Искаме да сме част от това „Заедно”, защото само така ще можем да направим нещо за нашата община. Очакваме победа и силна група в ОбС, която да е незаобиколим фактор в следващия мандат, каза Иван Момъков.

Втори мандат ще работим с колегите от „БСП за България” и мисля, че се получи добър екип. Според мен обединението, а не конфронтацията са пътя пред местната политика, който да доведе до по-добри условия за живот на хората. Категоричен съм, че предлагаме най-силната листа с много подготвени хора. Този път тръгваме за победа и вярваме в себе си, коментира и Марин Богомилов от „Левицата”.

Представени бяха и кандидатите за кметове в населените места. Коалицията е издигнала свои кандидати във всички селища, където ще има избори, с изключение на Правда, а в Драганово подкрепя независимата Соня Илиева. В пресконференцията участваха кандидатите за Долна Оряховица – Николай Чергиланов и за Поликраище Цветомила Кьосева, която с опита си в общинските администрации в Горна Оряховица и Велико Търново е най-подготвеният кандидат за кмет. В Първомайци кандидат е също млад човек – юристът Виктория Велинова.

Добре е, че има много кандидати в Горна Оряховица. Това, надявам се, ще доведе до по-висока избирателна активност. Повече хора ще имат възможност да представят своите виждания, а това е полезно за цялото общество. Ожесточената кампания и мръсните номера са присъщи на местните избори, но не ги очаквайте от нас. Ние ще заложим на повече срещи и лично представяне на нашата програма, заяви Огнян Стоянов. Той определи като основен опонент сегашния кмет, а като най-важна цел – край на 16-годишното управление на ГЕРБ в общината, което в крайна сметка е довело от нуждата за спасяването й.

Огнян Стоянов представи и основните акценти в програмата си, които ще бъдат развивани през кампанията. Всъщност това са неща, за които той се бори от години и по времето, когато беше общински съветник. Като създаване на общинско предприятие „Чистота” и общинско БКС, за да поеме Общината комуналните услуги и да ги предоставя на по-ниска цена и с по-добро качество. В областта на инфраструктурата най-важното е да се изготви цялостен проект за подмяна на ВиК мрежата и да се търси финансиране, защото без това не може да се подобри състоянието и на уличната мрежа и тротоарите, които са безобразни. По-добър транспорт и достъп до здравни грижи в населените места, подкрепа за образование, което е полезно за бизнеса и още много неща, които представителите на коалицията ще развиват в следващия месец.

Откриването на кампанията на Местна коалиция „БСП за България и Левицата” ще е на 3 октомври от 18 часа в НЧ „Напредък 1869” със специалното участие на певицата Мариана Попова.


Ключови думи
Огнян Стоянов Горна Оряховица Местна коалиция "БСП за България и Левицата"
Последни
Седмицата
Анкета