Събота, 23 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Празник на градинаря в Драганово показа най-доброто от градините и от българския фолклор

  23.09.2023 14:26
Празник на градинаря в Драганово показа най-доброто от градините и от българския фолклор

В първите дни на есента драгановчани излизат на мегдана, за да покажат най-доброто, което са родили техните градини и да се веселят с най-доброто от българския фолклор. Празникът е по идея на наследниците на българските градинари от унгарското селище Фелшьожолца, с което Драганово е побратимено.

Празникът започна с поклон пред паметника на градинаря, който е дар от българската общност в Унгария. След което отец Петър Маджаров отслужи водосвет и благослови знамето на градинарското дружество и всички участници в празника. Градинарското дружество на Драганово, чийто патрон е свети Стефан, е създадено на 16 януари 1928 г. и е сред най-старите в България. Така както и драгановчани са от първите, изнесли своето ноу хау за успешно земеделие по цял свят.

Приветствия към празнуващите отправиха кметът на селото Светослав Иванов и кметът на общината инж. Добромир Добрев. Сред гостите на днешния празник бяха народният представител Димитър Николов, а както му прилича на предизборния период, и много от кандидатите за кметове и съветници.

В празничната програма се включиха Групата за народно пеене „Димана” при НЧ „Съгласие 1905” – Писарево, Женска вокална група при Пенсионерски клуб  „Асен Разцветников” – Драганово, и двете с ръководител Петю Кирев, сестри Алексиеви и Фолклорен танцов клуб „Българка” при НЧ „Съединение 1888” – Драганово, Формация „Сидер войвода” при НЧ „Напредък 1869” – Горна Оряховица с ръководител Тихомир Йорданов и солист Вяра Петрова, както и Светлозар Христов – Заро.

Празникът не е същият и без градинарската чорба, с която завършва по традиция градинарското веселие.


Ключови думи
Празник на градинаря Драганово
Последни
Седмицата
Анкета