Събота, 21 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Българи и унгарци празнуваха в Драганово своите общи градинарски корени

  21.09.2024 17:46
Българи и унгарци празнуваха в Драганово своите общи градинарски корени

Драганово продължи 13-годишната традиция да отбелязва края на земеделския сезон с пъстър и вкусен празник, събиращ цялото село на площада. Тази година празникът започна с почит към паметта на създателя му Вася Караатанасова, която почина точно преди 40 дни, а отдаде близо 40 години от живота си на своето село.

За празника в Драганово пристигнаха и гости от побратимения унгарски град Фелшожолца – д-р Йордан Бочков - почетен консул на Република България в Унгария, Маргарита Бочева, председател на българското самоуправление във Фелшожолца и Петър Бочков, председател на българското самоуправление в Будапеща 22-ри район. С тяхната помощ ще бъдат обновени санитарните помещения на пенсионерския клуб, където в знак на благодарност вече е монтирана паметна плоча.
Гости имаше и от село Нисово, потомци на драгановски род, принуден да бяга от родното село преди век и половина.
Празникът по традиция започва с поднасяне на венец пред паметника на градинаря.  Двама свещеници отслужиха водосвет за здраве и плодородие, а след службата благословиха даровете на земята, произведени от местните градинари. Специално място до сцената на празника бе отредено за знамето на Градинарското дружество „Свети Стефан”. Дружеството е едно от първите в страната. Основано е на 16 януари 1928 г. Под наименованието „Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Свети Стефан”.
Гостите бяха поздравени от кмета на селото Иван Кишев и зам. кмета на Община Горна Оряховица Анелия Христова.

Два конкурса предизвикаха най-добрите градинари и кулинари, докато хората се забавляваха с изпълненията на самодейци от общината.

В празничния ден в центъра на селото бе разположено пъстро изложение на зеленчуци, плодове и мед от местни производители. Всеки, който желаеше, можеше да си купи пресни зеленчуци, произведени от драгановските градинари. Преди да бъдат разпродадени зеленчуците, специално жури оцени най-добрия щанд. Първото място беше за семейство Стефка и Атанас Еневи. На второ място журито постави Елка и Валентин Гогеви, а трета е Атанаска Енева.
Най-добрите майстори на градинарска чорба бяха оценени от Цветелина Томиъм, участник в „Мастър шеф“ и кмета на селото Иван Кишев. В тази надпревара най-добри бяха готвачите от НЧ „Заря – 1900“ от с. Стрелец. На второ място журито класира градинарската чорба на Лиляна Иванова от с. Павел, а третото място е за самодейците от НЧ „Градина – Върбица – 1894“ с. Върбица.
Всички гости на празника имаха възможността да опитат вкусна градинарска чорба, приготвена по традиционна драгановска рецепта от 38-годишната Десислава Драганова.

Сн. Росица Иванова и Община Горна Оряховица

 


Ключови думи
Драганово Празник на градинаря