Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Светски

В Деня на независимостта Светлозар Христов - Заро представя нова версия на „Море пиле”

  22.09.2023 10:28
В Деня на независимостта Светлозар Христов - Заро представя нова версия на „Море пиле”

В деня, в който честваме 115-та годишнина на Независимостта, горнооряховският изпълнител Светолзар Христов – Заро отбелязва празника с промоцията на новата си песен „Море пиле”.

Всъщност това е нова трактовка на добре познатата народна песен, посветена на борбата за македонско освобождение.

Питу Гули е революционер, участник в Илинденско-Преображенското възстание. Родом е от Крушето в тогавашна Македония. Бил се за свободата на България. Песента е посветена на него и затова избрахме 22 септември за премиерата й. Направена е в доста модерен аранжимент, продължавайки народната традиция, обяснява Заро.

Видеото вече може да се види в YouTube.

Текстът на „Море пиле”е народен, аранжиментът е дело на Росен Стоев. Режисьор на клипа е Ивайло Спасов, а зад камерата е Радослав Георгиев - Багера. Видеото към песента е снимано на Беклемето, водопад „Скока”, край село Калейца.

Светлозар Христов-Заро е роден в град Горна Оряховица. Завършил е средно образование във Велико Търново. Изучава пеене, история и теория на музиката, солфеж, електронна музика, фолклор, пиано и други. Продължава да работи професионално с доказалия се в национален мащаб вокален педагог Аделина Колева.

Извън сцената Светлозар Христов Заро е фармацевт и работи в една от най-големите аптечни вериги в Плевен. Което не му пречи да продължава музикалното си развитие.

Заро има 8 авторски песни в различен музикален стил, като всяка една от тях има своя реализация в телевизионния ефир. Талантливият изпълнител има над 50 награди. Наскоро се представи на на сцената на XXXI издание на ежегодния и престижен фестивал за авторска македонска песен на фолклорна основа „Пирин фолк – Сандански”.

Репертоарът му е разнообразен, като включва македонски фолклорни песни, но също и поп песни.

Песните му могат да бъдат видяни и чути в популярните музикални телевизии и радиа, както и в официалния му канал в YouTube.

 


Ключови думи
Светлозар Христов - Заро Море пиле Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета