Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Новите кметове ще започнат с по-високи заплати, кметът на Горна Оряховица ще взема 60% от заплатата на министър

  12.09.2023 14:37
Новите кметове ще започнат с по-високи заплати, кметът на Горна Оряховица ще взема 60% от заплатата на министър

Нови по-високи заплати за кметовете утвърди Общинският съвет в Горна Оряховица на последното си заседание. Коригирането на възнагражденията се налага след приемането на държавния бюджет и влиза в сила от 1 август. Така че и сегашните кметове ще се порадват малко на по-големи доходи. Между другото за четирите години на мандата кметските възнаграждения са нараснали двойно.

Колко точно ще получава кметът на Общината не е ясно, тъй като заплата му се определя върху данни на НСИ за средното месечно възнаграждение в обществения сектор. Заплатите на общинските кметове са процент от възнаграждението на министър. Министърът пък взема колкото председател на комисия в Народното събрание. Той пък получава 35% над възнаграждението на обикновен народен представител, който пък получава три средно месечни работни заплати в обществения сектор. Което означава, че сумата непрекъснато варира.

ОбС определи на инж. Добромир Добрев 60% от заплатата на министър и груби сметки върху данни от второто тримесечие на НСИ показват около 4600 лева заплата.

90% от възнаграждението на кмета ще получава председателят на Общинския съвет.

За останалите кметове възнагражденията се определят от класификатор спрямо броя на жителите на съответното селище. Кметовете на населени места с над 2000 жители ще получават 2150 лева – това са кметовете на Долна Оряховица, Първомайци, Поликраище и Драганово.

В групата на селища с население над 500, но под 2000 жители, където са Писарево, Върбица, Правда, Янтра и Крушето, заплатите са вече 1800 лв.

Най-ниско е възнаграждението на кмета на Горски долен Тръмбеш, чиито жители са под 500 – 1600 лв.

Към основните си възнаграждения кметовете получават и 1% за всяка година от общия си стаж.


Ключови думи
кметове заплати Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета