Сряда, 06 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

С поклон пред Паметния знак на загиналите и с фолклорен концерт отбелязаха 138-та годишнина на Съединението в Горна Оряховица

  06.09.2023 11:06
С поклон пред Паметния знак на загиналите и с фолклорен концерт отбелязаха 138-та годишнина на Съединението в Горна Оряховица

Венци и цветя пред Паметния знак на загиналите положиха в деня на Съединението представители на местната власт, политическите партии, неправителствени организации и съюзи, както и обикновени горнооряховчани.

Тържествената церемония започна със стихотворението "Три цвята", изпълнено от Калина Паскулова от филиал "Бодра смяна" на ДГ "Първи юни". В ритуала взе участие Военно формирование 22790, а зам. кметът Григор Минков напомни за горнооряховското участие в Съединението чрез знамето, ушито от Елена Грънчарова и горнооряховчанки за Априлското въстание. Това знаме е участвало и в защитата на Шипка заедно с българските опълченци, водило е дружините на майор Данаил Николаев при обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и е било по бойните полета на Сръбско-българската война. Сега оригиналът е в Националния военен музей, а копие може да се види в Исторически музей – Горна Оряховица.

Поуката от Съединението е, че можем да решаваме сами съдбата си, когато сме обединени, а това се отнася не само за големи исторически събития, но и за решаването на малките проблеми в ежедневието ни, напомни Григор Минков.

В празничния концерт след церемонията се включиха Фолклорен клуб „Елбетица” с ръководител Йордан Минчев и народните певици Рая Исянкова и Александра Пулова при НЧ „Христо Козлев – 1883“ – Долна Оряховица.


Ключови думи
Съединение Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета