Вторник, 05 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Младият лекар Габриела Панайотова от Горна Оряховица е приета в „Харвард”, но има нужда от финансова помощ за обучението

  05.09.2023 11:32
Младият лекар Габриела Панайотова от Горна Оряховица е приета в „Харвард”, но има нужда от финансова помощ за обучението

Горнооряховчанката Габриела Панайотова, която при завършването на Варненския медицински университет получи награда за най-добър млад учен в областта на хуманитарните науки на Община Варна, има нужда от подкрепа, за да осъществи една голяма мечта и да направи следващата стъпка в своята научна кариера. 28-годишната горнооряховчанка е приета в Global Clinical Scholars Research Training program на Harvard Medical School. Това е едногодишна следдипломна програма, чиято основна цел е да бъдат обучени млади кадри за осъществяване на научна работа на най-високо ниво. Фокусът попада върху докторанти и постдокторанти, които имат желание да проведат обучение в един от най-утвърдените университети в цял свят и след това да споделят опита си със своите колеги, за да се подобри цялостното ниво на научна работа.

Габриела е приета със стипендия, но тя покрива част от обучението  и затова има нужда от финансова подкрепа, за да продължи научното си израстване в едно от най-престижните учебни заведения в света.

Обучението се провежда в хибридна форма, като голяма част от лекциите и семинарите ще бъдат онлайн. Също така ще се проведат и три обучителни присъствени семинара в Бостън, САЩ. В рамките на програмата всеки участник ще развие и представи пред жури концепция за собствен научен проект, който да бъде реализиран след дипломирането на участниците.

Harvard Medical School е сред най-добрите университети в цял свят. Но това е свързано и с високи такси и големи разходи, която всеки студент, докторант или постдокторант трябва да заплати. Обучението на Габриела ще струва 15 900 долара. Тя е кандидатствала за стипендия и е одобрена за максималната стойност от 25% или 3975 долара. Останалата част от сумата трябва да осигури сама. Лошото е, че има много малко време – не повече от две седмици, за да гарантира таксата си.

Освен това като докторант, който участва в тренировъчна програма, няма как да бъде настанена в общежитията редом с техните бакалаври и магистри. Хостелите и хотелите в Бостън са на много високи цени, а пътят до там също струва скъпо. Сумата, която ще бъде необходима, е 40 000 лева, а това са средства, които семейството на младия лекар не може да осигури в момента.

Приятели и колеги на Габриела във Варна са започнали кампания, за да й помогнат. Самата тя се обръща към всички, които имат желание да участват в развитието на един млад учен, който има амбиция да помогне и на други млади специалисти в България.

Габи е възпитаник на СУ „Вичо Грънчаров” и ПМГ „Васил Друмев”. Завършила е със „Златна значка” на ПМГ и получава наградата на кмета Даниел Панов за отличен успех през всички години в гимназията. С отлична оценка от Националната олимпиада по химия, тя получава покани от много университети и може да избира. Още на предварителните кандидат-студентски изпити си гарантира място, в който университет пожелае. Тя избира Медицински университет - Варна. След дипломирането си става асистент в Катедра „Физиология и патофизиология“. Желанието на Габриела е да продължи да се развива в медицинската наука, а обучението в Harvard Medical School е мечта, която може да се сбъдне с помощта на хора, които ще оценят амбицията на младата горнооряховчанка.

„Имам нужда от вашата помощ и подкрепа. Искам мечтата „Харвард“ да се превърне в реалност, защото знам, че всичко онова, което ще науча, ще бъде полезно не само за мен, но и за хората, които вървят и тепърва ще тръгнат по моите стъпки. Избрах да се занимавам с наука и силно желая да го направя по най-успешния възможен начин. Благодаря на всеки, който ще ме подкрепи и съм сигурна, че ще оправдая доверието, казва Габриела.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи на тази сметка:

Банка ДСК

Сметката е на името на Габриела Георгиева Панайотова

IBAN: BG22STSA93000030189489

BIC: STSABGSF

Основание за превод: Дарение за образование


Ключови думи
Харвард Габриела Панайотова Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета