Петък, 24 Nov 2023
            
Горна Оряховица Общество

Обявено е частично бедствено положение в Горна Оряховица

  25.08.2023 11:36
Обявено е частично бедствено положение в Горна Оряховица

Обявено е частично бедствено положение на територията на Горна Оряховица заради разразилата се снощи буря с проливен дъжд и градушка. Сформирана е комисия, която ще направи оглед на нанесените щети по уличната мрежа. След огледа, комисията ще изготви протокол за най-пострадалите от проливния дъжд участъци. Ще се подготви документацията за кандидатстване пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отстраняване на нанесените щети.
След разразилата се снощи силна буря с проливен дъжд и градушка бяха получени сигнали за паднали дървета, отнесен асфалт, наводнени дворове. Срещу бедствието бяха мобилизирани всички сили не само на Общината, но и на ВиК и на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.
Общинското предприятие „Поддръжка, пътна инфраструктура и озеленяване“ веднага започна работа по отстраняване на щетите от бедствието в различни части на града. Приоритет беше освобождаването на улиците от паднали дървета. Екипи на Пожарната отводняваха по сигнали.
Днес работата по отстраняване на щетите от бурята продължава.

Най-сериозни са пораженията по пътната инфраструктура, както и паднали дървета. Най-пострадали са Гарата и Калтинец. Но паднал дървета има и до детска градина и социален дом в Горна Оряховица. Разрушена е и оградата на детската градина. Подготвената за асфалтиране улица „Братя Бендереви”, където се подменя водопровод, е също много пострадала, тъй като фракцията е отнесена от пороя до улица „Пирот”. Надигнат асфалт и отнесени цели блокове има по „Васил Левски”.

Сигналите за наводнени къщи са малко и екипите на Пожарната са се справили още снощи с отводняването. Няма нови сигнали от тази нощ.

Няма сигнали за големи поражения в селищата на общината. В Първомайци е имало дъжд и град, но няма информация за сериозни щети. В Долна Оряховица има няколко разкъсани оранжерии, но природната стихия е утихнала бързо.
За пострадало имущество от природното бедствие, гражданите могат да кандидатстват за еднократна социална помощ. За тази цел трябва да отидат в Дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица и да подадат молба за еднократна помощ, която е в размер до 1512 лв. Комисия ще посети съответния адрес, направи оглед на щетите. Помощта, която се отпуска е само за пострадало имущество от първа необходимост – печки, перални, хладилници, легла, завивки и др., уточняват от Дирекция „Социално подпомагане“.


Ключови думи
бедствено положение Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета