Понеделник, 20 Nov 2023
            
Горна Оряховица Общество

Дебат за училищата и едно депутатско предложение оправдаха свикването на обществено обсъждане на Бюджет 2023 в Горна Оряховица

  21.08.2023 20:23
Дебат за училищата и едно депутатско предложение оправдаха свикването на обществено обсъждане на Бюджет 2023 в Горна Оряховица

Дори предизборната кампания не предизвика по-висок от обичайния (тоест никакъв) граждански интерес към обсъждането на Бюджет 2023 в Горна Оряховица. Освен директори на училища, социални институции, няколко кметове (далеч не всички) и още по-малко общински съветници в Зала 1 на Общината не се появи нито един гражданин с отношение към „най-важния документи за управлението на една община“.

Вярно, че това е странен бюджет, който ще действа всичко на всичко три месеца, защото годината почти мина, докато стихнат правителствените кризи и се приеме държавен бюджет. Но беше удобен момент да се заявят политики в навечерието на изборите. Вероятно общинските съветници ще го направят, когато проектът влезе в дневния им ред. На този етап всичко на всичко четирима от тях уважиха общественото обсъждане.

Това е бюджет на оцеляването и подготовката, обобщи кметът инж. Добромир Добрев, след като резюмира основните цифри и приоритети на финансовата рамка за 2023 г. Оцеляване – защото реално планираните средства са за покриване на основни разходи като заплати и комунални сметки. Подготовка – защото съществена част в капиталовата програма заемат разходи за проектиране на бъдещи проекти като основен ремонт на улици, общински пътища, изграждане на социален комплекс със съвсем нови услуги, насочени към възрастните хора и др.

Единственото конкретно предложение към капиталовата програма на Бюджет 2023 направи народният представител Димитър Николов. Той предложи в програмата да бъдат заложени средства за ремонт на детския отдел на Общинската библиотека. Дължим това на младите горнооряховчани. Не забравяйте, че днешните малки читатели са бъдещите управленци на общината и на държавата, обърна се към залата депутатът. Започнах този мандат като част от Общинския съвет и винаги съм твърдял, че местната власт е голяма школа. Съжалявам, че не мога да връча предложението си на председателя на ОбС сега, но все пак благодаря на колегите, които са уважили обсъждането на този толкова важен за Общината документ. Колкото и да е трудно, никога не забравяйте, че всичко започва с първите прочетени книги, защити предложението си Николов.

Бюджет 2023 започва от 56 милиона лева, според проекта, предложен от общинската администрация. Близо 24 милиона от тази сума е за образование – училища, детски градини, център за личностно развитие. Това е единственият сектор с реално и то значимо нарастване на доходите. И точно той предизвика единственият дебат в обсъждането на бюджета. Поде го общинският съветник и директор на ОУ „Иван Вазов“ Иван Момъков.

Парите за образование нарастват, но качеството намалява. Финансирането е изкривено. Ученик в горнооряховско училище струва 4 пъти по-малко на бюджета от издръжката на дете в Писарево например. Един учител в градско училище, който работи със 70 или 100 деца и проверява всеки ден техните тестове, контролни и есета получава по-малко от колегата си, който работи с по едно-две деца в селските училища. Има варианти и те трябва да се обмислят, каза Иван Момъков и даде едно ново предложение селските училища да станат филиали на градските по подобие на детските градини. Освен това той поиска общинският бюджет да не разполага с резерва от бюджета на училищата за планови разходи. Тези пари са за неотложни нужди – ако на някое училище се запали покривът, или някакво друго бедствие наложи спешни мерки. Резервът се формира като процент от бюджета на всяка училище. Искам, ако той не бъде усвоен за някакви неотложни нужди, в края на годината да се връща на училищата, от които е взет, обясни предложението си Момъков.

Той съответно беше репликиран от директорката на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище Ани Нейкова. Всяко затворено училище е смъртна присъда за селото. И едно дете да има, в селото трябва да има училище, защото то учи не само на математика, но и на българщина и традиции. Още повече, че стратегията на МОН е да направи различни скали на успеваемост за децата от малцинствата и въобще от трудните региони, опонира Нейкова.

Нейното изказване предизвика включване на общинският съветник Иван Атанасчев, който отново поиска ясна програма за действия с малките училища. Цяло училище, в което учителите са повече от учениците, а накрая има само двойки. И всяка година даваме все повече и повече пари за това. Стига толкова, ще искам ясен отчет колко точно пари ни струват тези двойки, обясни гнева си Атанасчев.

В крайна сметка дискусията за образованието бе отложена за след изборите, тъй като и без това нищо не може да се направи с бюджет, приеман в навечерието на новата учебна година. Иначе за тази година са необходими близо 300 000 лева за дофинансиране на маломерни паралелки в общинските училища. Какво точно е състоянието на училищата за новата учебна година ще стане ясно около 10 септември, когато ще има и заседание на ОбС за училищната мрежа. На тази сесия ще се приеме и Бюджет 2023.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Бюджет 2023 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета