Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Димитър Николов постави въпроса за нападенията срещу локомотивни машинисти

  01.09.2023 14:07
Димитър Николов постави въпроса за нападенията срещу локомотивни машинисти

Въпроса за нападенията срещу локомотивни машинисти постави от трибуната на Народното събрание народният представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Още при днешния старт на есенната пленарна сесия Николов получи устен отговор от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Формален повод темата да бъде повдигната стана поредно нападение срещу локомотив, обслужващ направлението Варна – Враца, но според Николов този проблем няма давност. Случилото се е от 9 юли, когато по влака, докато минава през Провадия, са хвърлени камъни. В резултат са счупено панорамното стъкло на локомотива, а машинистът е с наранявания по рамото и лицето.

Като съпричастни към престъплението са установени петима непълнолетни, един от които е извършителят. Първоначалното обвинение е за увреждане на чуждо имущество, но по-късно то е преквалифицирано в хулиганство, обясни министърът на вътрешните работи.

По настояване на Николов министърът посочи превантивни мерки, взимани от повереното му ведомство за превенция на сигурността на жп инфраструктурата, на екипите, обслужващи влаковете и на пътниците.

Съгласно Закона за МВР, структурите на ведомството осъществяват охрана на стратегически обекти. В това число влизат железопътните възли София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Русе. МВР осигурява денонощна стационарна охрана на основните жп гари, а на останалите обекти в границите на посочените възли има полицейски автопатрули. Съобразно ресурсната обезпеченост и  ежедневната оперативна обстановка е създадена организация при възможност да се обслужват с полицейски наряди рисковите влакови композиции за опазване на обществения ред и гарантиране безопасността на пътуващите и персонала на БДЖ. За обезпечаване сигурността на жп трафика като цяло са предприети мерки за денонощни обходи в критичните райони, беседи с хората, живеещи в близост до жп линиите с цел недопускането на противозаконни деяния (хвърляне на камъни, поставяне на предмети на релсите и др.). Беседва се и с малолетни и непълнолетни, установени като извършители. Освен това – създаване съвместно с „БДЖ Пътнически превози“ ЕООД и НКЖИ на интегрирана система за наблюдение във влаковите композиции и проблемните участъци от жп инфраструктурата, изреди взетите мерки Калин Стоянов.  

Вероятно подбудите на тези малолетни са били хулигански, но съгласете се, че подобна ситуация може да има друг развой. Не бива да се подценява една такава случка, пък била тя и с хулигански привкус. По-важно е да вървим преди събитията, а не да анализираме последствията, заяви от трибуната Димитър Николов, който е роден, израснал и емоционално свързан с железничарски град като Горна Оряховица.


Ключови думи
Димитър Николов жп инфраструктура
Последни
Седмицата
Анкета