Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Димитър Николов алармира за състоянието на къщата на Антон Дончев във Велико Търново

  29.07.2024 12:31
Димитър Николов алармира за състоянието на къщата на Антон Дончев във Велико Търново

За съдбата на къщата, в която е живял Антон Дончев във Велико Търново, алармира народният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов. Къщата се намира на емблематичната за Старата столица ул. „Гурко“, а писателят е споделял, че именно тук, във Велико Търново, се е обърнал към писането.

В резултат едва ли има четящ българин, който поне веднъж да не е посягал към творба на Антон Дончев.  „Време разделно” например – това е може би най-успешният и преиздаван исторически роман на български автор. По мотиви от романа Людмил Стайков заснема едноименния  филм в две части „Заплахата” и „Насилието”, определен от публиката за любимия филм на българите през 2015 г. Така още приживе Дончев се нарежда сред класиците в родната ни литература.

Малко са свидетелствата, които разказват за търновския период в живота на академика. Сред тях е къщата на ул. „Гурко“, която към днешна дата е в окаяно състояние – макар и паметник на културата, къщата от години се руши и на практика е заплашена от самосрутване. Имотът е изоставен и се е превърнал в свърталище на бездомници и клошари, което го прави и опасен.

Колеги от медиите нееднократно алармират с публикации за лошото състояние на имота. Убеден съм, че не са много възможностите на Министерството на културата да въздейства на разрушителните процеси, но да не забравяме, че един народ, който няма отношение към опазване на културната си памет, трудно може да говори с визия за бъдещето си, коментира Димитър Николов.

По темата Николов отправя парламентарен въпрос към министъра на културата Найден Тодоров.

Дали Министерството е запознато с казуса и издавало ли е предписания към собствениците на имота за обезопасяването и опазването му, пита народният представител.

Очаква се да му бъде отговорено в рамките на парламентарния контрол, насрочен за 2 август.

Пак тогава се очаква отговорът и на друг въпрос, поставен от Димитър Николов и свързан с културата – за програмата „Помощ за книгата“, която е един от инструментите в подкрепа на книгоиздаването и най-вече за проектите на малките издателства.

Кога ще бъдат обявени резултатите и предвиждат ли се други програми и финансови инструменти в подкрепа на книгоиздаването, пита Димитър Николов.


Ключови думи
къща Антон Дончев Велико Търново Димитър Николов