Неделя, 08 Сеп 2024
            
Лясковец

Общинският съвет в Лясковец не избра обществен посредник, процедурата е прекратена

  31.08.2023 21:31
Общинският съвет в Лясковец не избра обществен посредник, процедурата е прекратена

Общинският съвет (ОбС) в Лясковец не избра обществен посредник. На днешното заседание на гласуване бе подложена единствената кандидатура за длъжността – тази на треньора по таекуондо Румен Димитров. Тя обаче не получи нужните 12 гласа „за”. Минути по-късно пак с гласуване от местните парламентаристи процедурата за избор на посредник бе прекратена.

Поканата за участие в процедурата бе в изпълнение на решение на ОбС от май 2023 г. Всички заинтересувани граждани, неправителствени организации и цялата местна общност имаха възможността да представят свои номинации за заемане на длъжността. Въпреки скромните изисквания - кандидатите да имат завършено висше образование, да бъдат дееспособни и неосъждани български граждани, документи подаде само Димитров.

Конкурсната комисия пък бе с председател Тодор Тодоров от ПП „Земеделски съюз Александър Стамболийски” и членове съпартийците му Васил Христов и Стоян Йорданов, Емилия Жилиева от „БСП за България” и Деян Рачев от Местна коалиция „Демократична България – Обединение (Воля, НФСБ)”. Мотивираното предложение за избор, влязло за гласуване днес, е подписано само от Тодоров, Христов и Йорданов. Впрочем изготвянето на Правилник за организацията и дейността на обществения посредник в община Лясковец е сред ангажиментите, поети от кандидатите на партията на местните избори през 2019 г. - в предизборната им платформа тогава е посочено, че ще внесат такъв правилник веднага след като положат клетва.

Нуждае ли се от омбудсман община като Лясковец, в която всеки познава всеки, а достъпът до общинската администрация и кмета е безпроблемен по всяко време, бе един от доводите на съветници, които, въпреки тайното гласуване, не скриха вота си „против”. Според Росица Петрова от ГЕРБ не е морално в края на мандата да бъде завещавана такава длъжност на бъдещите общински съветници и всъщност те трябва да са тези, които да решат необходим ли е на Лясковец обществен посредник. Петрова не скри недоумението си защо предложената кандидатура не е минала през постоянните комисии към Общинския съвет, макар че това не е нарушение на правилника. Попита също има ли кандидатът програма, по която ще работи. Отговор не получи нито от членовете на конкурсната комисия, нито от самия Димитров, който не дойде на сесията, въпреки че е бил поканен от председателя на ОбС Георги Петров.

Че няма нищо против личността Румен Димитров заяви и Даниела Арабаджиева от ГЕРБ. По думите й в интернет той е обявил, че оттегля кандидатурата си за обществен посредник. Но в деловодството на ОбС преди днешното гласуване официално не бе постъпвало заявление за отказ.

В крайна сметка иска ли, или не иска да бъде обществен посредник, насила ли ще караме някой, риторично попита Арабаджиева. Гласувам „против” не против личността, а против длъжността – смятам, че Лясковец няма нужда от омбудсман, категорична бе Арабаджиева. Сигурно е хубаво да има длъжност, която да разглежда проблемите от по-различен ъгъл, но въпросът е дали в края на мандата, каза и Емилия Жилиева.  

Всъщност оказва се, че доста от общинските съветници познават Димитров основно от Фейсбук. От 2019 г. Димитров администрира група за Лясковец, в която потребителите споделят за проблеми в общината. На съветниците – или поне на тези от тях, които не са изключени от групата и могат да виждат постовете в нея, е направило впечатление, че там различното мнение не се толерира. Различно от мнението на администратора и от това на един от най-дейните списващи в групата – общинският съветник и председател на конкурсната комисия Тодор Тодоров.

В същата тази група, в която са над 4 хил. души, е бил зададен въпросът има ли нужда Лясковец от обществен посредник. Отговорили са около 60 потребители, 1/3 от които не живеят в Лясковец. На сесията днес представителността на анкетата дори не бе коментирана, но стана повод да се роди идеята за легитимно допитване сред лясковчани за нуждата от омбудсман. Това евентуално ще се обсъжда в следващия мандат.

На този етап бе обсъдена ефективността на длъжността обществен посредник.

Общественият посредник не е облечен в административна власт, припомни Златко Войводов от ГЕРБ. По-подходящо е парите, които ще са нужни за издръжка на длъжността, да отиват за училища, детски градини, допълни колегата му Румен Стойков.

Финансовата страна на избора на обществен посредник коментира и кметът д-р Ивелина Гецова. В общинския бюджет, който ще бъде подложен на гласуване съвсем скоро, не са заложени средства за заплата и техническо обезпечаване на длъжността. Друго притеснение на Гецова бе, че част от представителите на местната власт нямат представа кой всъщност е кандидатът извън образа му в интернет.

Очаквах да ни запознаете с кандидата, за да си формираме мнение. Нито аз, нито общинските съветници разполагаме с факти кой се избира. Как да се направи преценката да се даде ли кредит на доверие, попита д-р Гецова.

Тази длъжност е необходима, защото функция на обществения посредник е да осъществява контакт на гражданите с органите на местното самоуправление. Основната му работа е, когато са нарушени права на член на гражданското общество. Затова законодателят е предвидил съществуването на такава длъжност в Закона за местното самоуправление и местната администрация, отново изложи тезата си Тодор Тодоров. Гражданското общество отдавна се отвращава от начина, по който функционира политическата система в България. Всички ние носим отговорност за това отношение, каза още той.

В крайна сметка след повече от час дебати Лясковец не успя да стане първата община в региона със свой омбудсман. Преди 15-ина години такъв опит беше направен и в Горна Оряховица и дори започна процедура, но до избор така и не се стигна. На национално ниво от всички общини в едва около 40 има изготвен правилник, но не във всички от тези около 40 има назначен обществен посредник.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
обществен посредник Румен димитров Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета