Вторник, 21 Nov 2023
            
Горна Оряховица Други

Успешно се изпълняват дейностите по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица”

  21.08.2023 11:03
Успешно се изпълняват дейностите по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица”

Успешно се изпълняват дейностите по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица”, процедура BGJUSTICE -3.002, срок на изпълнение - 13 месеца, считано от 05.08.2022 г.

 

Проектът цели да повиши капацитета на българските власти в областта на правосъдието за деца, жертви или свидетели на престъпление или деца в конфликт със закона; деца от уязвимите групи, жертви или свидетели на престъпление или деца в конфликт със закона; представители на ромски неформални групи и граждански организации, медиатори, работещи в целевата общност. Стойността на проекта е 198 293,10 лв. и се изпълнява в партньорство със сдружение „Алфа клуб” гр. Горна Оряховица.

Дейностите, които се изпълняват по проекта са:

  1. „Разработване и внедряване на специализирани услуги за подкрепа и осигуряване на среда за закрила за деца в риск”
  2.  „Визуализация и публичност”
  3. Повишаване капацитета на местните власти - специалисти от общинска администрация и представители на партньора в областта на правосъдието за деца”;
  4. „Организиране и провеждане на семинар за повишаване на осведомеността на местно ниво относно правосъдието за деца”

Назначени са координатор звено и ромски медиатори. Разработена е Методика за подбор на персонала и Процедура за жалби и сигнали. Провеждат се срещи с представители на детска педагогическа стая и отдел „Закрила на детето“. Събрани са данни за анализ на бариерите пред отговорните институции за осигуряване на закрила на децата в риск. Социални работници, психолози и юристи считано от 01.11.2022 г. работят с идентифицирани деца, нуждаещи се от подкрепа. Извършена е доставка и монтаж на оборудване. Изработена е електронна платформа на български и английски език. Доставено е оборудване и обзавеждане. Изработени са: видеоклип, представящ проекта, 100 бр. информационни плакати и 1 000 бр. брошури, популяризиращи проекта и 2 бр. банери. Проведени три присъствени обучения и семинар за повишаване осведомеността на местно ниво относно правосъдието за деца.

Общата цел на проекта е да подкрепи развитието и въвеждането на ефективни интегрирани подходи, насочени към подобряване на статута и възможностите на децата в контакт със закона. Проектът допринася за увеличаване на достъпа и качеството на специализираните услуги, със специален фокус деца от ромската общност. Изпълнението на дейностите насърчава активното участие и сътрудничеството с местни институции и заинтересовани страни. Проектът е в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и препоръките на неговите органи за мониторинг и определяне на стандарти в областта на правата на човека и върховенството на закона, както и с юриспруденцията на Европейски съд по правата на човека. Проектът допринася за постигане на целта, определена в т. 2 "Специфични съображения" на Анекс Б на Меморандума за разбирателство за изпълнението на НФМ 2014-2021 обвързва Програма „Правосъдие“ с подобряване на положението на ромската общност.


Проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица“,  Договор BGJUSTICE -3.002-0004-C01 по Програма „Правосъдие“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

 


Ключови думи
Програма Правосъдие Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета