Неделя, 19 Nov 2023
            
Горна Оряховица Общество

На фолклорно надпяване и кулинарно състезание кани Първият национален фестивал на ореха в Долна Оряховица

  20.08.2023 08:58
На фолклорно надпяване и кулинарно състезание кани Първият национален фестивал на ореха в Долна Оряховица

Фестивал на ореха в Долна Оряховица попълва празничния календар в Горнооряховска община, в който вече се наложиха празниците на баницата във Върбица, разсола в Първомайци, на маджуна в Стрелец, на бобената чорба в Янтра и др.

Първото издание на ореховия празник в Долна Оряховица ще бъде на 30 септември на открита сцена пред Читалището. НЧ „Христо Козлев 1883“ е главен организатор на събитието с подкрепата на Община Горна Оряховица, Кметство Долна Оряховица и Етнографския музей в градчето. Плакатът на фестивала е нарисуван от уредника на ХГ „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова - Александрова.

Фестивалът ще има фолклорна и кулинарна част. Фолклорната няма да е със състезателен характер, а има за цел да представи колкото се може повече различни песни и танци от всички региони на страната.

Кулинарната част на празника обаче ще е състезателна. Идеята е да се представят ястия и напитки, в които присъства орехът като съставка. Майсторите – кулинари ще се състезават в три раздела – основно, десерт и напитки. Единственото условие е да има орехи в произведенията им. Ще оценяват финалистите от Hell’s Kitchen Светлана Илиева и Виолета Стоянова.

И двете части на фестивала нямат такса за участие. Желаещите да се включат трябва да подадат заявка в НЧ „Христо Козлев“ до 8 септември.


Ключови думи
Фестивал на ореха Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета