Четвъртък, 26 Oct 2023
            
Горна Оряховица Общество

ОбС гласува доверие на д-р Иван Иванов и той остава управител на МБАЛ в Горна Оряховица

  27.07.2023 11:50
ОбС гласува доверие на д-р Иван Иванов и той остава управител на МБАЛ в Горна Оряховица

Общинските съветници гласуваха доверие на управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов и той оттегли подаденото заявление за напускане. Това се случи на последното заседание на ОбС след оспорван дебат, в който се отговори на много въпроси, включително и за имотното състояние и бъдещите намерения на доктора.

До въпросното гласуване се стигна, след като д-р Иванов поиска да бъде прекратен договора му на управител. Оставката му пък е следствие на кризата с евентуалното обезщетение, което Болницата трябва да плати на наследниците на загиналата санитарка, нахапана от кучета в Долна Оряховица. Не мога да работя, ако нямам подкрепата на собственика, т. е. на Общинския съвет, коментира д-р Иванов своята оставка.

Прекратяването на договора на управителя бе поискано на предишната сесия от Кирил Кирилов от ВМРО, който обвини управителя в бездействие по темата с обезщетението. Болницата не е обжалвала решението на НОИ, обявяващо случая за трудова злополука. Това ще доведе до големи финансови щети за здравното заведение, мотивира се Кирилов, искайки докторът на поеме отговорност. Същото искане направи и Георги Бижев от ГЕРБ, чиито мотиви са, че МБАЛ няма достатъчно специалисти и вина за това има и управителят.

Междувременно няколко от групите в ОбС излязоха с декларации в подкрепа на д-р Иванов. 175 лекари, медицински сестри, служители на МБАЛ също пуснаха декларация в защита на управителя. По време на обсъжданията зам.-кметът Николай Георгиев обяви и позицията на общинското ръководство, което също подкрепи д-р Иванов.

Никой не оспорва професионалните качества на д-р Иванов. Ние сме го оценили, когато му връчихме „Ряховски меч” заради действията по време на ковид пандемията. Аз лично съм бил доброволец в ковид отделението и знам какво се направи в Болницата в този период. Искам той да поеме отговорност конкретно за бездействието си по казуса със загиналата санитарка. Не е логично той да се довери на съветите на адвоката си и да не уведоми за това ОбС, а да ни информира едва когато сроковете са изтекли. Поставени сме пред свършен факт и Болницата ще претърпи големи финансови щети. Това няма как да не се отрази на дейността й, обясни отново Кирил Кирилов, който потвърди, че настоява за прекратяване на договора на д-р Иванов.

Георги Бижев и Иван Атанасчев зададоха въпроси, които и преди това са задавали, искайки яснота за доходи, покупки и евентуални планове на д-р Иванов за изграждане на частен медицински център в Панорамата. Когато получи думата, докторът отговори и за заплатите си, и за купения от съпругата му имот в Панорамата, но категорично отрече, че има намерение да прави частен център. Появата на такъв център ще е пагубно за Болницата и категорично аз нямам такова намерение, заяви д-р Иванов.

Милен Маринов, Павлинка Николова, Антон Паричев и д-р Гонгалова от „БСП за България (АБВ и Движение 21)” защитиха доктора, наблягайки на големия му професионализъм и приноса му за стабилизиране на Болницата. Йордан Михтиев също се изказа против приемането на оставката, припомнайки какво причини на Болницата оставката на успешен мениджър като д-р Кожухаров преди време. Йорданка Кушева напомни, че вместо да се дебатира смяната на управителя, трябва да се говори за първопричината на тази трагедия – бездомните и свободно пуснати кучета по улиците.

Дебатите приключиха с гласуване, което отхвърли предложението на Кирил Кирилов за прекратяване на договора за управление на д-р Иванов. След което той оттегли своята оставка. Така че кризата в управлението на Болницата отмина и голямата група медици и служители на МБАЛ, които присъстваха на сесията, посрещнаха с аплодисменти решението на съветниците.

Благодарейки на съветниците, д-р Иванов не пропусна да им напомни и дълга към здравното заведение, което имат като собственик. И колко пагубно се отразяват всякакви скандали, преекспонирани в публичното пространство. Защо никой не ни подкрепи, когато съсипаха гинеколозите и месеци никой не влезе в отделението, заради помията, която се изля върху колегите. Това също е част от дълга ви към общинската болница, каза докторът.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
д-р Иван Имванов оставка МБАЛ кучета Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати