Сряда, 08 Nov 2023
            
Горна Оряховица Общество

Как да си направят тефтер и какво е калиграфия ще научат участниците в първата Семейна събота в Етнографски музей Долна Оряховица на 12 август

  09.08.2023 16:21
Как да си направят тефтер и какво е калиграфия ще научат участниците в първата Семейна събота в Етнографски музей Долна Оряховица на 12 август

От 12 август започват новите издания на „Семейни съботи в музея”, които за четвърта поредна година ще се проведат в Етнографски музей Долна Оряховица. Фамилните занимания ще се проведат в четири поредни съботи до 2 септември.

Първата събота ще бъде продължение на миналогодишните издания, свързани с историята на хартията и нейните приложения. На 12 август всеки посетител ще има възможност да направи със собствените си ръце свой личен дневник. С помощта на първия гост демонстратор, майстор Йордан Карастоянов от с. Поликраище, любознателните участници ще се запознаят с автентичен начин за изработване и подвързване на хартиен тефтер. Родолюбивият приятел на музея от години се занимава с автентични преписи и рисунки на някои от най-известните творби на старобългарски език. От неговите ръце са направени и подвързани едни от последните преписи на „История славянобългарская”, „За буквите” от Черноризец Храбър, „Пространно житие на Константин-Кирил Философ”, „Горски пътник” на Георги Раковски и др. За всички посетители Йордан Карастоянов е подготвил специални занимания по калиграфия или изкуството за красиво изписване на букви.   

Работното време на Етнографски музей Долна Оряховица за всички желаещи да участват в „Семейните съботи” е от 10 до 16 часа. Билетът за едно семейство остава непроменен 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.

 


Ключови думи
Семейна събота в музея Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати