Сряда, 15 Nov 2023
            
Горна Оряховица Други

Семейните съботи в Етнографския музей продължават с обработка на вълна и нейните приложения в бита

  16.08.2023 14:57
Семейните съботи в Етнографския музей  продължават с обработка на вълна и нейните приложения в бита

В предстоящата „Семейна събота” на 19 август в Етнографски музей Долна Оряховица ще оживеят още старинни занаяти. Творческите ателиета ще представят съхранени от стари времена традиции за обработка на вълна.

С помощта на самодейци от пенсионерски клуб „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“ в Долна Оряховица гостите на музея ще се запознаят с автентични начини за ръчна обработка на вълната. Демонстраторите ще покажат процеса на подготовка до получаване на нишка – чепкане, предене на вълна и заплитане на влакно.

Специален гост и обучаващ в работните кътове ще бъде майстор Снежана Златарска от село Стрелец. С нейна помощ всеки участник ще научи за техниката на сухо плъстене и ще може сам да изработи своя фигурка или пано.

На 19 август работното време на Етнографски музей Долна Оряховица за всички желаещи да участват в „Семейните съботи” е от 10 до 16 часа. Билетът за едно семейство е 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.

 


Ключови думи
Семейни събота в музей Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета