Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

ПГЕЕ и Гимназията си направиха приема, другите училища в Горна Оряховица ще се борят и на трето класиране

  25.07.2023 15:34
istock

Излязоха свободните места преди третото класиране в гимназиите. Училищата в Горнооряховска община имат 85 свободни места, но по-лошото е, че има паралелки, застрашени от закриване.

ПГЕЕ „Ломоносов” и СУ „Георги Измирлиев” са решили проблема с приема. Всички пет специалности, обединени в три паралелки на ПГЕЕ, са запълнени на максимума от 26 ученици. В Гимназията има едно свободно място за паралелката „Природни науки”, езиковата паралелка е пълна.

В СУ „Вичо Грънчаров” са напълнили паралелката „Софтуерни и хардуерни науки”, както и половинката със специалност „Изобразително изкуство” на втората паралелка. Другата половинка със специалност „Музика” обаче търси още 7 ученика. Все пак няма опасност за паралелката с изкуства, която в момента събира 19 ученика.

За останалите професионални гимназии предстои труден месец в привличане на ученици и запазване на специалности.

ПТГ „Васил Левски” планира да направи една паралелка с две специалности по 13 ученика всяка. На този етап липсват 9 деца – 4 в специалността „Автотранспортна техника” и 5 за „Електрически превозни средства”.

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” изпитва трудности с една утвърдена специалност – „Хладилна и климатична техника”. Обявен е прием за половин паралелка от 13 души, но все още има 10 свободни места. В другата половинка със специалност растениевъд има 2 свободни места. Няма проблем с набирането на ученици за ресторантьори, която се наложи като най-успешната специалност на училището. Там от 26 места свободни са само две.

В ПГЛПИ „Атанас Буров” е приключил приемът за паралелката със специалност „Електронна търговия”, но другите са проблем. От 13 места за „Оперативно счетоводство” свободни са 10. 3 са незаетите бройки за „Банково дело”, където също се набират 13 ученика. За специалността „Автотранспортна техника” свободни са 8 места, но от цяла паралелка с 26 ученици.

Най-тревожно е в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров”. Там плановете са за две паралелки, едната с две специалности по 13 ученика. За ръководител движение има 6 свободни места, а за „Осигурителни и комуникационни” системи – цели 12 (от 13 по план). За дуалната „Локомотиви и вагони” свободните места са 15, но от цяла паралелка с 26 ученици.


Ключови думи
прием 2023 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета