Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Политика

Огнян Стоянов, председател на БСП в Горна Оряховица: Общината трябва да създаде свое предприятие за чистота, ако не искаме рязък скок на местните данъци

  18.07.2023 15:28
Огнян Стоянов, председател на БСП в Горна Оряховица: Общината трябва да създаде свое предприятие за чистота, ако не искаме рязък скок на местните данъци

Да управляваш община не означава само да печелиш проекти и да усвояваш еврофондове. Това е хубаво и важно, но не е достатъчно. Пример за нуждата от политика, която да е устойчива и която зависи само от нас е сметосъбирането и сметоизвозването в общината. И този пример показва колко далече от модерното разбиране за местно самуоправление е нашата сегашна общинска управа, казва председателят на БСП Огнян Стоянов.

Лидерът на социалистите повдига темата за общинско сметосъбиране периодично още от времето, когато беше общински съветник. Сега отново иска дискусия, провокиран от новата поръчка за избор на фирма, която да чисти в Горнооряховска община. За поръчката има една подадена оферта от „Глобъл Клинър“. Още не е отворена ценовата оферта, но тя вероятно ще е близо до рамката, заложена в обявлението. Това ще рече два пъти повече от това, което се плаща в момента.

Тази процедура очертава няколко много големи проблема. И въобще не става дума за това, че „Глобъл Клинър“ не си изпълнява задълженията или ни ограбва. Ограбва ни управленското безхаберие. Нормално е фирмата да иска да печели. Това е услуга, която ще става все по-скъпа с годините. За съжаление Горна Оряховица няма откъде да очаква рязък ръст на приходите. Това може да стане само със скок на данъците. Ако не искаме това, трябва да направим така, че да си намалим разходите. Освен да се създаде общинска фирма, това означава да се намали количеството на отпадъка, който отива до депото в Шереметя, да се направи истинско разделно събиране и още трудни и изискващи много работа неща, които днешната власт заобикаля, обобщава Огнян Стоянов преди да посочи и основните си възражения по сегашната система за почистване в Горна Оряховица и общината.

Проблем №1 За кмета и администрацията мнението на Общинския съвет не означава нищо, както и мнението на обществото

Новата поръчка бе обявена в началото на май, почти година преди изтичането на договора на „Глобъл Клинър“. Параметрите са драстично увеличени и ако по сегашния договор Общината плаща 1 248 333 лв. годишно, то се очаква в следващите 5 години да плаща по 2 607 500 лв. С ДДС стават 3 129 000 лв. Увеличението е със 110%. А на всичко отгоре услугата е такава, че Общината не може да си възстанови ДДС и губи половин милион лева само заради това.

И за това разбираме едва когато обявата излезе в сайта на Агенцията по обществени поръчки. По закон кметът отговаря за обществените поръчки и ние не оспорваме това му право. Но в случая става дума за разходване на най-голямото перо от местните приходи – такса смет, която се определя от Общинския съвет. Реално общинските съветници трябва да гласуват такива изменения в местните приходи, че да могат да се покрият разходите за дейността. Редно е поне да бъдат информирани за намеренията на администрацията за такъв драстичен скок на разходите. Да не говорим, че отдавна казваме, че трябва широк обществен дебат въобще за организацията на почистването в общината.

И какво получихме като отговор на питането от наши съветници?! Реално нищо – едно обещание за подробно разяснение, което още не е изпълнено. И оправдания, че фирмата поискала прекратяване на сегашния договор заради ниската сума, което се оказа полуистина.

Подобна ситуация в Елена е решена по съвсем друг начин. Там фирмата също е поискала актуализация и я получава с анекс до изтичане на договора. Заедно с това Общината решава да създаде свое предприятие, което да поеме дейността след края на контракта.

Проблем №2 Общината няма никаква идея как да намали отпадъците и как да организира дейността така, че да подобри услугата

Високата цена в новата поръчка се оправдава и с въвеждането на нови контейнери с по-голяма вместимост - от 2000 до 3750 л., за което ще трябва да осигури нова машина Евро 6, която да ги обслужва. Чудесно е, че ще имаме нови контейнери, но сами по себе си те не правят почистването по-добро.

Къде ще се изхвърлят растителните и строителните отпадъци и разни други покъщнини, при положение, че няма обособени временни площадки за тях? Да ви кажа ли къде? Хората пак ще ги трупат около красивите нови контейнерите или ще ги изхвърлят в покрайнините на града.

Други общини, дори в нашата област, отдавна мислят как да намалят отпадъците си реално. Създават такива временни площадки и след това оползотворяват част от отпадъците. В Павликени и Полски Тръмбеш раздават безплатно компостери на хората с еднофамилни къщи за оползотворяване на зеления отпадък. В Свищов имат закупена техника за третирането на този вид отпадък. Във В. Търново има временна площадка на Широка лъка, където хората изхвърлят разделно, получават кантарни бележки и облекчение на таксата смет.

Проблем № 3 Няма никакъв контрол върху дейността и количеството изхвърлен отпадък

В нашата община дори не следим какво количество отпадък в действителност се изхвърля на депото в Шереметя. А договорът се сключва на база количество. Приемаме, че 13 000 тона годишно отива на сметището и нито правим нещо да го намалим, нито пък си даваме труда въобще да проследим дали това е реалното количество. Нищо, че общината ни е намаляла с 15 000 души, ние си знаем и си плащаме все същите 13 хиляди тона.

Проблем №4 Простата сметка показва, че се губи около един милион лева

Събираемостта от такса смет нарасна от 2 439 881 лв. на 3 267 064 лв. след последното увеличаване на промила. За 2024 г. ще имаме разход към частната фирма 3 129 000 лв. Разходите за депото са около 600-700 х. лв. За поддържане на улици, алеи, паркове, площади и други територии за обществено ползване, снегопочистване – 1 млн. лв. Точно този милион ще е в дефицит, ако няма вдигане на таксата.

Решението

Най-простото решение е да се вдигнат данъците, но далеч по-разумното и управленско поведение е да се направи всичко възможно да се оптимизира дейността и да се намалят разходите.

Затова от БСП предлагаме да бъдат създадени общинско предприятие, площадки за временно съхранение на зелени и строителни отпадъци и въвеждане на реално разделно сметосъбиране. Създаването на Общинско предприятие не е трудно, защото такова има – ОП ППИО, само трябва да се прехвърлят служителите от частната фирма по чистота към ОП и да се закупят сметосъбиращи машини. Разходите ще бъдат по-малко и ще има контрол, защото отговорността за качеството на услугата ще бъде на кмета.

Ако нещата останат по стария начин, ще продължи ограбването на обществен ресурс, който идва директно от джобовете на горнооряховчани, обобщава Огнян Стоянов.


Ключови думи
Огнян Стоянов БСП чистота Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета