Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Политика

В Горна Оряховица БСП дава тон с номинации за кметските избори, другите още обмислят формата за явяване

  18.06.2023 11:22
В Горна Оряховица БСП дава тон с номинации за кметските избори, другите още обмислят формата за явяване

Четири месеца преди местните избори имаме трима кандидати, смятани за сигурни – сегашният кмет Добромир Добрев, областният лидер на ДСБ Йордан Байчев и общинският председател на БСП Огнян Стоянов. Заедно с тях обаче се въртят още половин дузина имена, а слуховете ще се разсеят вероятно чак наесен.

БСП и този път дава тон за начало на предизборната кампания за местните избори и социалистите първи започнаха номинации за кметове и общински съветници.

До 15 юли всички 30 партийни организации в общината ще направят събрания, на които да излъчат своите кандидати. Вече е насрочена и общинска конференция на 1 септември. Тогава делегатите от всички организации ще утвърдят кандидатите за кметове и ще подредят с тайно гласуване листата. Конференцията ще разгледа отчета за работата на общинските съветници през мандата 2019-2023 г. и ще приеме предизборна платформа за предстоящите избори.

Досега са минали само няколко събрания и няма изненади сред номинираните. За кмет на общината горнооряховските социалисти предлагат единствено председателя на общинското ръководство Огнян Стоянов. Сред предложенията за общински съветници също няма непознати имена, поне засега. По-интересни ще са събранията, които тепърва предстоят в селищата, където ще се номинират и кандидати за кметове на съответното населено място. БСП ще издигне кандидати навсякъде и ще опита да промени сегашното положение, при което няма нито един кмет в Горнооряховска община.

Тази есен ще има пряк избор за кметове в 12 населени места, тъй като промените в изборния закон дават право на всички селища с над 100 жители да гласуват за свой кмет. Така че и в Стрелец ще има избори, а само Горски горен Тръмбеш и Паисий ще останат с кметски наместник.

На тези избори битката за съветници ще бъде по-оспорвана, тъй като се очаква броят им да бъде намален и вместо 33, както е сега, в следващия мандат да има 29 представители в ОбС.

Социалистите ще опитат да запазят сегашния формат, с който имаха успех преди 4 години и вкараха 9 съветници. Отново ще бъде предложено партньорство на „Движение 21”, АБВ и традиционния съюзник „Нова зора”.

В последните години националното ръководство на БСП показа, че е скъсало с традиционната предвидимост и може да поднесе изненади в последния момент, налагайки свой кандидат на общинските организации. Но въпреки този риск, Огнян Стоянов се вижда като сигурен кандидат и призова всички, които искат да прекъснат 16-годишното управление на ГЕРБ, да обединят усилия.

При тези, които евентуално биха искали да прекъснат доминацията на ГЕРБ в общината, обаче още няма яснота за формата, с който ще се явят на местните избори.

Става дума най-вече за „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, където разговорите за местните избори закъсняват, но би трябвало да се ускорят след умиротворяването, поне привидно, на драмите с правителството и Парламента. Още не е ясно дали двете формации, които се явиха заедно на парламентарните избори, ще запазят коалицията и за местния вот. Има вероятност да участват и с отделни листи и всеки да си издига кандидат за кмет.

На този етап областният лидер на ДСБ Йордан Байчев е единствената официално заявена кандидатура. Той обяви намеренията си да участва в изборите за общински кмет още през февруари. Четири месеца преди изборите казва, че е още по-убеден в намеренията си. Въпросът вече е кой ще застане зад него.

Никой не ми е предлагал да бъда кандидат за кмет. Ако говорим за коалицията, вече има един обявен кандидат. Текат разговори и все още няма яснота дали ще сме с общи листи. До две-три седмици ще стане ясно, казва общинският лидер на „Продължаваме промяната” Николай Илиев.

Има хора, които продължават да спрягат и Красен Йоркишев като кандидат на ПП за тези избори, но самият той отрича подобна възможност.

Пред ГЕРБ в Горна Оряховица темата за кандидат кмет не стои, но са възможни драми при подреждането на съветническата листа. Инж. Добромир Добрев няма вътрешна конкуренция. Единственото, което може да му попречи е, ако самата партия реши да спре дългогодишните си кметове. Но дори и такова, малко вероятно, решение трудно ще извади Добрев от играта.

От тези формации се очаква да се сборят за кметското място, което не означава, че изборът ще е между само трима или четирима. Почти всички партии, които искат да намерят място в ОбС, ще издигнат свой кандидат за кмет.

ВМРО вероятно отново ще се яви с лидера си Кирил Кирилов. Говори се, че Виктор Азманов, чието обединение вкара четирима съветници преди 4 години, отново се връща в играта и за кметските избори.

Все по-упорито се твърди, че бизнесменът Николай Рашков ще пренесе битката си срещу Добрев и ГЕРБ от Фейсбук пред урните.

Факторът „Възраждане” също се отчита от сега представените в ОбС формации. Който и да е кандидатът им, а би трябвало да е общинският им председател Иван Топалов, ще има силни позиции, а групата общински съветници ще е фактор.

Говори се и за нов проект на хора, доскоро свързвани с ГЕРБ, който може да бъде патерица, но може да бъде и тояга за управляващите общината в момента.

До изборите остават само четири месеца и за партийните централи по места се очертава горещо лято, за да влязат в кампания през септември с добри отбори. Нещата и сега изглеждат напрегнати, а ако националните им ръководства поднесат някоя неприятна изненада с нова правителствена криза, ще стане още по-трудно. Но със сигурност ще е интересно.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
местни избори Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета