Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Комедията „Слуга на двама господари“ репетират актьорите от великотърновския театър

  13.06.2023 11:28
Комедията „Слуга на двама господари“ репетират актьорите от великотърновския театър

Комедията „Слуга на двама господари“ на прочутия италиански драматург Карло Голдони репетират актьорите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Творческата идея е на известния режисьор Димитър Шарков, с когото великотърновският театър поддържа дългогодишно творческо партньорство. Над сценографията и костюмите ще работи художникът Антоанета Костова.

„Слуга на двама господари“ е една от най-известните пиеси на Карло Голдони - венециански комедиограф и либретист от XVIII век, наричан още  „италианския Аристофан“. Въпреки че пиесата е създадена през 1746 г., и до днес слиза от световните театрални сцени. Литературното наследство на Голдони се състои от над 260 произведения от различни жанрове. Той твори в периода, когато Комедия дел арте е в упадък и драмата, каквато я познаваме днес, поема своя път. Интересното е, че драматургът умело продължава традициите на маските като ги обогатява, оживява и очовечава чрез собствените си забавни истории“, обяснява Димитър Шарков.

И допълва, че той няма за цел да прави реставрация на този жанр, а по-скоро иска да вземе най-необходимото от него. „На първо място е богатата и широкодиапазонна актьорска импровизация. За нея разчитам на таланта на великотърновските актьори, с които съм работил в много постановки.  Това са великолепни актьори, които имат чувство за хумор и усещане за импровизация“, признава гост-режисьорът. В спектакъл ще има много музика, песни и танци в стила на рокендрола и туиста. Ще звучат някои забравени песни, които обаче въздействат на публиката много емоционално.

Ролята на слугата Труфалдино е поверена на Милен Иванов, когото режисьорът определи като „уникален актьор с огромни възможности, с чувство за характерност и комедийна ситуация“. В новото заглавие участват още Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Иван Митев, Детелин Кандев, Никол Бойчева, Боян Фърцов, Полина Петкова, Кирил Милушев и Цветелин Илчев.  

Димитър Шарков е убеден, че за да правиш истински театър, задължително трябва да познаваш публиката, към която е насочен даден спектакъл. Но още по-важно е да познаваш в детайли качествата и характера на актьорите. “Работил съм и в други театри в страната, но тук има отлична трупа с великолепни актьори. Ентусиазмът и неизчерпаемата творческа енергия, които виждам всеки ден сред търновските колеги, ги няма никъде другаде”, признава известният режисьор. Той е поставил на великотърновска сцена редица знакови заглавия. Сред тях са мюзикълът “Човекът от Ла Манча”, историческата драма “Иван Шишман”, “Двубой”, “Железният светилник“, “Госпожа Министершата”, “Свекърва”, “Декамерон” и др.


Ключови думи
Слуга на двама господари МДТ
Последни
Седмицата
Анкета