Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Култура

Солистът Цветелин Илчев гостува на петокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

  11.01.2024 13:27
Солистът Цветелин Илчев гостува на петокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Солистът Цветелин Илчев гостува на петокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Артистът от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ представи пред учениците от 5 „г“ клас особеностите на театралното изкуство и ги запозна с творческия процес, който съпътства подготовката на всеки спектакъл. Той им разказа за великотърновския театър, за своя път в изкуството и за предизвикателството на бъдеш на сцена.

Цветелин Илчев гостува по покана на учителя по музика д-р Добрин Пелтеков, който е ръководител на факултативните учебни часове „Изкуство“, въведени по негова инициатива в училището от тази учебна година. По време на срещата учениците се интересуваха как се „изгражда“ един спектакъл, как се разпределят ролите между актьорите, какво правят, ако си забравят текста по време на представление. Децата проявиха жив интерес към актьорската професия, питаха как се става артист и кои са най-големите трудности, които трябва да преодоляват на сцената.

Солистът на великотърновския театър е първият гост на петокласниците за новата 2024 година. По време на факултативните часове учениците се запознават с различни видове изкуства, стилове и направления. „Идеята е освен в теоретичен план, те да опознават изкуствата и чрез интересни вдъхновяващи личности, които ги практикуват. Именно те могат да стимулират младите хора да следват пътя на мечтите си“, сподели д-р Пелтеков. Той допълни, че чрез часовете по изкуство петокласниците обогатяват своята обща култура. Те им помагат за преодоляване на агресията и в същото време възпитават в тях чувство за значимост и удовлетворение.

Учениците изпратиха Цветелин Илчев с аплодисменти, а той ги покани да гледат спектакъла „Ян Бибиян“ на великотърновския театър. Най-новото заглавие в афиша на МДТ е адаптация на знаменития детски роман на Елин Пелин „Ян Бибиян“. В постановката звездата на МДТ се превъплъщава в образа на дяволчето Фют.


Ключови думи
Цветелин Илчев МДТ
Последни
Седмицата
Анкета