Понеделник, 29 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Световна оперна премиера и три концерта подготвя великотърновският театър

  20.02.2024 09:31
Световна оперна премиера и три концерта подготвя великотърновският театър

Световна премиера на операта „Хората от Борг” на австрийския композитор Хелмут Нойман подготвя Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Събитието е под патронажа на Нейно превъзходителство Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас, и се организира от Австрийско-българското дружество, Община Велико Търново, Сдружение за култура „Лилавият лебед“ във Виена, и Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе.

Операта е написана през 1981 г. и ще бъде представена за първи път пред публика на 19 март от 19 часа в голяма зала на МДТ. Специален гост на премиерата ще бъде композиторът Хелмут Нойман, съобщи директорът на МДТ Васил Вълчев.

Над оперното заглавие работи международен екип с диригент маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи в Австрия. В постановъчния екип са поканени още режисьорът Боян Иванов и сценографът Моника Борисова. В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър с диригент Яница Първанова.

Три нови концерта подготвя екипът на МДТ „Константин Кисимов“, сподели директорът на театъра. На 6 март от 19 часа в голяма зала е премиерата на концерта „Душа камбана“ с музиката на големия български композитор Митко Щерев и легендарната група „Диана Експрес“. Обичаните от поколения българи хитове ще звучат в изпълнение на оркестъра от великотърновския театър с диригент Георги Патриков. Оркестрацията на песните подготвя музикантът от МДТ Аспарох Бойлов. Заедно с оркестъра на сцената ще излязат и музикантите от „Диана Експрес“ Митко Щерев, Живко Топалов, Бисер Йосифов и Атанас Копчев. Като солисти в концерта участват вокалистът на групата Илия Ангелов и звездите на МДТ Миряна Калушкова, Теодора Петрова, Никола Иванов, Пламен Долапчиев и Цветелин Илчев.

На 23 март е Пролетният концерт на МДТ „Константин Кисимо“, посветен на празника на Велико Търново. Той ще премине под патронажа на кмета на Общината д-р инж. Даниел Панов. В него участват солисти, оркестър и хор на великотърновския театър с диригент Георги Патриков. Заедно с тях като солисти ще се изявят талантливите кларинетисти Камен Найденов и Симеон Витанов от Джуниър бенд при СУ „Емилиян Станев“.

След успешния съвместен проект „Мюзикъл и рок“ с музикантите от рок група Б.Т.Р. великотърновският театър подготвя нова концертна програма с бандата. Първият концерт ще бъде на великотърновска сцена през април.

През април започват репетициите на първия съвместен спектакъла на екипа на МДТ с НАТВИЗ „Кръстьо Сарафов“, а негов режисьор ще бъде проф. Пламен Марков. През май той ще постави в голяма зала на великотърновския театър пиесата „През октомври без теб“ на Константин Илиев. В постановката ще участват актьори от МДТ и студенти от класа на проф. Марков.


Ключови думи
МДТ