Вторник, 09 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Пет премиерни спектакъла и седем концерта са представили пред публика през 2023 г. артистите от великотърновския театър

  09.01.2024 11:41
Пет премиерни спектакъла и седем концерта са представили пред публика през 2023 г. артистите от великотърновския театър

Пет премиерни спектакъла и седем концерта са представили пред публика през 2023 г. артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. През годината те са излизали на сцена с общо 24 заглавия, от които четири детски, показва отчетът на МДТ.

Четири са новите заглавия в репертоара на драматичния състав на великотърновския театър. Това са пиесата „Птица в клетка“ на Йонка Илиева, която беше поставена за първи път на сцена у нас, комедията „Слуга на двама господари“ на Карло Голдони и детските спектакли „Пипи дългото чорапче“ и „Ян Бибиян“.  Сред новите музикални заглавия в афиша е операта „Дон Жуан“ на Моцарт, с която екипът на МДТ безапелационно демонстрира своя творчески потенциал на най-престижните национални сцени.

Седем успешни концерта реализира през 2023 г. театърът във Велико Търново. Сред тях са съвместните проекти „Дихание“ с легендата Орлин Горанов, „Симфонично пътешествие“ с музикантите от супергрупата „Фондацията“ и „Вечерта на мюзикъла“ с Дони и Нети. Премиера на музикалната сцена имаше и концерт-спектакълът „Балканика“, който повежда публиката на музикално пътешествие с популярни ритми от българския, сръбския, турския и румънския фолклор. Гост-звезда в него е примата с феноменален глас Йълдъз Ибрахимова. Новост в програмата е и концертът  „Оперни усмивки“, в който звездни солисти изпълняват комични арии от обичани опери. Галаконцертът на участниците в майсторския клас на световната оперна прима Красимира Стоянова и традиционният коледен концерт също са част от музикалните изяви на артистите от МДТ.

Още 12 заглавия са играни през 2023 г. от творческия състав на великотърновския театър. Сред продукцията на драмата са спектаклите „Духът на поета“, „Не сме от тях“, „Хъшове“, „Стъклената менажерия“ и „Скакалци“. На голям интерес от страна на публиката се радват оперетата „Графиня Марица“, мюзикълите „Криворазбраната цивилизация“ и „Службогонци“ заедно с концертите „Отражения“ с участието на Орлин Горанов и „Мюзикъл и рок“ с музикантите от Б.Т.Р. В афиша на театъра са и детските мюзикъли „Патиланци“ и „Мечо Пух“.

Спектакълът „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир е най-играното заглавие на великотърновския театър за 2023 г. Неговите 32 представления са аплодирали 9300 зрители, а приходите от продадени билети възлизат на 137 000 лв. С тази постановка екипът на МДТ завоюва наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. Концертът „Дихание“ с Орлин Горанов оглавява класацията на музикалния състав, като приходите от него са в размер на 186 000 лв. Общо 28 са изнесените концерти в цялата страна, които са били посетени от близо 10 000 зрители.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета