Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Китайски музиканти свирят в оркестъра на Музикално-драматичния театър във Велико Търново

  12.05.2023 13:17
Китайски музиканти свирят в оркестъра на Музикално-драматичния театър във Велико Търново

Двама музиканти от Китай свирят в оркестъра на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Цигуларката Юе Синсин вече е щатен оркестрант и отлично се вписва в групата на вторите цигулки.  Хонгуи Лин е челист и на този етап се изявява като гост-музикант в оркестъра. Първото им представяне със състава на великотърновския театър бе преди повече от месец в концерта „Дихание“ със звездата Орлин Горанов и солистите на МДТ. Сега те участват във всички музикални продукции на театъра и паралелно с това усилено репетират операта „Дон Жуан“ на Моцарт, чиято премиера е на 23 май от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Китайските музиканти са поканени в оркестъра на великотърновския театър от диригента Георги Патриков. И двамата са от град Ухан, където са завършили магистърска степен съответно по цигулка и по виолончело. От миналата година Юе Синсин е редовен докторант по оперно-симфонично дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, а неин научен ръководител е доц. д-р Георги Патриков. Хонгуи Лин също е докторант, но в Кралската музикална академия в британската столица Лондон.

„Въпреки езиковата бариера, колегите от оркестъра ги посрещнаха и приеха много добре. Общуваме на английски и на български, който Юе и Лин полагат усилия да научат. Най-хубавото е, че езикът на музиката е универсален, а те показаха изключителни музикални качества“, споделя Георги Патриков.

Той не скри удовлетворението си, че съставът на оркестъра на МДТ постоянно се разширява и подмладява. „Стараем се да поддържаме престижа на музикантската професия чрез значими класически произведения, каквато е операта „Дон Жуан“ на Моцарт. В същото време правим продукция с популярна музика, която е насочена към по-широка публика. Пример в тази посока са съвместните ни проекти с Орлин Горанов, Б.Т.Р., Фондация и др. Балансът между тях разширява представата за професията на музиканта, но едновременно с това обогатява репертоара на театъра“, обяснява диригентът на великотърновския театър.


Ключови думи
Юе Синсин Хонгуи Лин МДТ
Последни
Седмицата
Анкета