Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Икономика

Фермери и ресторантьори излизат на протест във Велико Търново

  01.09.2021 14:11
Фермери и ресторантьори излизат на протест във Велико Търново

Два протеста са насрочени за утре, 2 септември. Единият – на ресторантьори, ще се проведе във Велико Търново, а другият – на фермери, на пътя София – Варна край разклона за Арбанаси при Шереметя.

Земеделски производители от цялата страна излизат на протест от 11 ч. при с. Шереметя. Решението за това бе взето на официална среща на 3 август във Велико Търново от представители на 30 браншови и развъдни организации в селското стопанство. Те заявиха, че в знак на протест ще изхвърлят своя продукция. Фермерите настояват при актуализацията на Бюджет 2021 да бъдат предвидени 70 млн. лв. под формата на ковид помощ за сектора. Фермерите излязоха и с писмо, в което посочват: „Да бъдат осигурени финансови средства за държавно подпомагане в сектор „Земеделие“, насочено към разрешаване на специфични проблеми на земеделските стопани чрез прилагане както на мерки с компенсаторен и превантивен характер, така и на мерки за насърчаване конкурентоспособността на отрасъла и стабилизиране доходите на фермерите в условията на задълбочаващата се пандемия и все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента, по подобие на 2020 г.,като предоставянетое в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19”.

На този етап протестиращите нямат намерение да блокират пътя.

Блокада на движението обаче се канят да направят ресторантрьори във Велико Търново. Техният сборен пункт е утре, 2 септември, в 14.45 ч. на площад „Майка България“. Протестът е под мотото „Свобода за бизнеса“ и ще бъде под формата на шествие. То ще тръгне в 15 ч. по бул. „Никола Габровски“ в посока кръговото кръстовище пред магазин „Билла“, където за половин час ще бъде блокирано движението. После шествието ще се върне пред сградата на Община Велико Търново.

Ние не желаем помощта на държавата. Ние желаем единствено да упражняваме правото си на труд. Поканени са всички, които се чувстват съпричастни. Да отстояваме правото си на труд, заедно, е призивът на сектора. Той настоява за ревизия на Националния план за справяне с коронавируса, изплащане на компенсации при частично затваряне на бизнеса и др.


Ключови думи
протести ресторантьори фермери Велико Търново Шереметя
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати