Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Култура

Хореографът Тихомир Митев направи майсторски клас в Горна Оряховица и подари на „Грация” нов спектакъл

  29.07.2021 10:25
Хореографът Тихомир Митев направи майсторски клас в Горна Оряховица и подари на „Грация” нов спектакъл

Майсторски клас в Горна Оряховица направи хореографът от Димитровград Тихомир Митев, в края на който родителите на балетистите видяха съвсем нов спектакъл, подготвен буквално за часове по време на двудневното обучение. Митев, който е художествен ръководител на Общински център за танцово изкуство „Галаксико” и създател на националния конкурс „България танцува”, прави майсторски клас в Горна Оряховица за втори път, макар и с прекъсване от 5 години. Гостуването е по покана на ръководителката на Балетна школа „Грация” Соня Георгиева и това далеч не е първата партньорска изява на двете танцови школи.

По време на двудневното обучение Тихомир Митев представи на балетистите от Горна Оряховица съвременни танцови техники, техниките на Лабан, Марта Греъм и др. Продукт на майсторския клас е балетната картина в три действия „Онова нещо между нас…”. 7-минутният спектакъл е създаден специално за „Грация” по музика на Джон Неймън и представлява синтез между класически балет и съвременни танцови техники. Участват три възрастови групи на „Грация”, които пресъздават с танц едно малко съвременно общество – със сложните взаимоотношения, отхвърлянето, приятелството и в крайна сметка – красотата и танца като обединител.

Правя за втори път майсторски клас тук като лична подкрепа за Соня. Много по-трудно е да работиш в нейните условия – без бюджет и изцяло на свободния пазар, и въпреки това тя се справя прекрасно. Тя е човек, който умее да създава мостове, децата са прекрасни. Много бързо влязоха в танца и в рамките на два-три часа направихме тази балетна картина, разказа Тихомир Митев.

Соня Георгиева и Тихомир Митев си поставят една голяма цел – да се възстанови фестивала на класическия танц в Горна Оряховица във вида му от най-добрите му години.

Имам специално отношение към Горна Оряховица, защото през 1982 г. тук получих първото си голяма награда. Бях още ученик и танцувах на бенефиса на Федя Лобанов. Това беше първата ми солова изява, която получи най-висока награда. По онова време този конкурс беше страшно престижен. Идваха големи имена в танца като Маргарита Гредечлиева, Стоян Георгиев, Росен Михайлов, Мария Берцоева, Лидия Радева. Затова искам догодина да направим истински конкурс на камерния танц с тази тежест, която имаше преди години, казва Митев.

В края на съвместната работа той получи свой шарж от възпитаниците си в Горна Оряховица, както и покана за нова съвместна работа.

Тихомир Митев има бакалавърска степен по балетна педагогика от ВСУ,,Черноризец Храбър“ и магистърска – „Режисьор на съвременен балет” от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. Художествен ръководител на Общински център за танцово изкуство ,,Галаксико”, с преподаване на Класически балет, Характерни и Съвременни танци, Джаз и Мюзикъл, Латино шоу и улични танцови дисциплини.
Създател и организатор на Национален танцов конкурс за театрално-сценични танци, ,,България танцува“ – Класически балет, Характерни и Съвременни танци, включен в културния календар на Министерство на културата на Република България, Министерство на образованието, с главен организатор Община Димитровград и Общински център за танцово изкуство ,,Галаксико”.

Национален и Международен съдия, журирал на конкурси в България, Черна гора, Сърбия, Македония, Турция , Румъния и Хърватска. В активните си години като професионален артист-балетист гастролира на сцените в Гърция, Кипър, Германия, Тунис, Ливан, Мароко, Турция, Македония и Италия. Автор на много балетни спектакли.


Ключови думи
Грация балет Тихомир Митев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати