Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Младите таланти на Старозагорския балет очароваха публиката с прекрасната постановка на „Дон Кихот”

  19.07.2020 12:07
Младите таланти на Старозагорския балет очароваха публиката с прекрасната постановка на „Дон Кихот”

Впечатляващо бе началото на 35-то юбилейно издание на фестивала „Сцена на вековете” снощи. Постановката на балета на Старозагорската опера „Дон Кихот” оправда предварителните очаквания и спечели сърцата на публиката. След изумителното „Лебедово езеро” на Имперския руски балет миналата година сезонът да се открие отново с балет явно се оказва печеливша формула.

 Феерия, от цветове, хумор, драматични умения, прекрасна танцувална култура, оригинална режисура, подплатени с красивата и жизнеутвърждаваща музика на Минкус, превърнаха представлението в неповторимо изживяване. Балетът бе наистина наслада за окото, а класическите танци във второ действие затвърдиха впечатлението за високата класа на балетната трупа, водена от артистичния директор на балета и помощник-хореограф Силвия Томова.

 Огромното пространство на сцената на царския дворец бе умело изпълнено от край до край от балетистите, които играха вдъхновено и майсторски. А публиката им отвърна с бурни аплодисменти, очарована и приятно изненада от техния талант.

 Фестивалът „Сцена на вековете” бе официално открит от зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев и директорът на фестивала Владимир Бошнаков. До тях на сцената застанаха Силвия Томова и директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, който си припомни втората постановка на „Сцена на вековете”  - „Цар Калоян” през 1987 г., когато е бил помощник-режисьор на Пламен Карталов. Именно с тази опера се ражда и името на фестивала. „Пламен Карталов вложи цялата си енергия, за да го има този фестивал. Онова, което трябва да направим, е да го съхраним и продължим 10 по 35 години. Защото, повярвайте ми, няма по-голяма наслада за артиста и за публиката от място, на което такива културни събития да се случват. А това място е изключително подходящо. Благодаря ви, че въпреки пандемията, вие сте с нас, защото нашето изкуство е силно социално. Без публиката магията на изкуството няма как да се случи. Благодаря на всички и се прекланям пред вас! На добър час не само на този фестивал, но и на бъдещите!”. С тези емоционални слова се обърна към зрителите Огнян Драганов.

 Афишът на „Сцена на вековете” тази година е по-кратък, но през следващите съботи ни чакат още заглавия на любими произведения.

Ана Райковска

  

  

 


Ключови думи
балет Старозагорската опера откриване "Сцена на вековете"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати