Петък, 01 Oct 2021
            
Култура Лясковец

Две формации от лясковското читалище с награди от Международен форум в Златни пясъци

  02.07.2021 06:22
Две формации от лясковското читалище с награди от Международен форум в Златни пясъци

Лясковската Танцова школа „Ритъм“ с ръководител Валя Атанасова и репетитор Габриела Карчева и Детска вокална група „Звънчета“ с ръководител Мария Петрова при читалище „Напредък-1870“, участваха в Деветия международен фестивал-конкурс „Свят, Изкуство и Море - Златни пясъци 2021“. Нашите деца се включиха в престижния форум, като записаха танцови и музикални участия през дните на фестивала. Откриването на конкурса започна с хореография, изпълнена именно от лясковската танцова школа „Ритъм“, представила химна на международната надпревара.

Международният детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, Изкуство и Море" обединява таланта на деца и младежи от страната и чужбина в областта на музиката и танците. Участие взеха деца и юноши от няколко държави. От българските изпълнители конкуренцията е била изключително голяма, тъй като в надпреварата са участвали колективи от големи наши областни градове. Фестивалът включва няколко конкурсни категории: хореографии, танцови изпълнения, вокални изпълнения – ансамбли, вокал, джаз и други. Целта на организаторите е да стимулират младите таланти, занимаващи се с изкуство в областта на музиката и танците. Творческите формации и техните художествени ръководители имат възможността да обменят своя опит, идеи и възможности за реализация на съвместни проекти. Фестивалът дава възможност и за представяне на авторска продукция. Не на последно място е и учебно-възпитателната работа с децата и реализацията на техния труд. Международният детско-юношески фестивал „Свят, Изкуство и Море“ е с отворена насоченост и в него участват, както творчески формации, така и индивидуални изпълнители, съобразно регламента.

Лясковските дечица от вокалната група завоюваха високо отличие. Малките ни звънчовци участваха във втора възрастова група – деца до 11 години и се завърнаха в родния Лясковец с първо място и награда Лауреат - Първа степен в категория „Вокални ансамбли“. Изпълнили са две песни от български композитори в раздел „Забавна музика“, като солистка на децата е 8-годишната ни певица Алина Алиева. Талантите ни от „Ритъм“ са участвали с всичките три възрастови групи на школата. Танцьорите ни имат награди за изпълненията, които са представили втора и трета група и са с общо три първи места и едно трето. В галаконцерта накрая нашите два състава са пяли и танцували с всички лауреати. За града и читалището ни е гордост, че формациите ни достойно са се наредили при заключителния концерт до големите победители от градове като Варна, София и други. По думите на музикалния педагог Мария Петрова лауреатите са били предимно участници от професионални музикални и танцови училища. „С много добри спомени и емоции се завърнахме от Златни пясъци и благодарим на Община Лясковец, която ни осигури транспорт до курортния град“, каза след завръщането си тук, ръководителката на танцовия колектив Валя Атанасова.


Ключови думи
балет Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати