Петък, 31 Дек 2021
            
Велико Търново Култура

Класиката е модерна. Царският дворец се изпълни със зрители за балета „Спящата красавица”

  04.07.2021 10:56
Класиката е модерна. Царският дворец се изпълни със зрители за балета „Спящата красавица”

 Балетът „Спящата красавица” от Чайковски на Държавна опера – Стара Загора сложи началото на VI Летен сезон на оперните театри „Сцена на вековете” - 2021 г. в съботната вечер. Той бе открит от артистичния директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков. В продължение на повече от два месеца на откритата сцена на Царевец ще се изявят   Държавна опера – Стара Загора, Държавна опера – Русе, Държавна опера – Пловдив, Театрален музикален продуцентски център – Варна, Симфониета – Враца и МДТ „Константин Кисимов”. За първи път фестивалът има и специална програма за младежка аудитория с участие на детски формации под надслов „Сцена на вековете с поглед към бъдещето”.

 Забравили за няколко часа пандемията и зажаднели за истинско изкуство, стотици зрители изпълниха снощи Царския дворец, за да се насладят на непреходната класика  - балетът „Спящата красавица”. Базиран на оригиналната хореография на Мариус Петипа, талантливите балетисти от Стара Загора ни върнаха в приказния свят и омаяха зрителите със своята интерпретация. А красивата музика на Чайковски, изпълнена на живо вдъхновено и изключително майсторски от оркестъра под диригенството на маестро Бошнаков, заплени зрителите и на много моменти просто ги оставяше без дъх.

Началото на фестивала бе обещаващо и дано ни предстоят още прекрасни срещи с класическата музика, опера и балет.

Домакин и организатор на „Сцена вековете” е Община Велико Търново в партньорство с РИМ – Велико Търново и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.

Ана Райковска

 


Ключови думи
балет Владимир Бошнаков Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати