Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

В балета „Дон Кихот” на Старозагорската опера великотърновци ще видят един от най-добрите му образци в света в днешно време

  17.07.2020 19:45
В балета „Дон Кихот” на Старозагорската опера великотърновци ще видят един от най-добрите му образци в света в днешно време

 Балетът „Дан Кихот”, с който утре ще се открие фестивала „Сцена на вековете” на Царевец, за първи път ще се играе във Велико Търново на открито и зрителите, които ще присъстват, ще имат привилегията да видят един пищен и грандиозен спектакъл. Постановката на Аршак Галумян - премиер солист на Щатсбалет-Берлин и на Силвия Томова – асистент-хореограф, е специално пригодена за сцената на царския дворец. В хореографията помагала и Кристина Павлова. Спектакълът се играе от 2017 г. и е отличен с „Кристална лира”. В главните действащи лица зрителите ще се насладят на изпълненията на прима балерината Анелия Димитрова в ролята на Китри, Фиорди Лоха ще се превъплати в Базил, Мерседес – Мартина Префетто, Дон Кихот – Александър Желев, Санчо Панса - Калин Любенов и др. На сцената ще излезе цялата 54-членна многонационална трупа на балета. А изумително красивите костюми са дело на италианеца Салваторе Русо.  

Балетът „Дон Кихот” е по романа – световна класика на Сервантес, но не е негова пълна адаптация.. Либретото е на Мариус Петипа (1818 – 1910), а музиката – на австрийския композитор от чешки произход Лудвиг Минкус (1826 – 1917). Премиерата на комедийния спектакъл е на 14 декември 1869 г. в Болшой театър и от тогава не слиза от сцените на най-добрите оперни театри в света. Либретото на Петипа търпи и няколко редакции във времето. Интересното е, че музиката Минкус пише след либретото и след постановката на Петипа, който му висял на главата и заръчвал танц след танц. Което не я прави по-малко качествена, напротив, тя се харесва много на публиката и винаги се приема възторжено.

Балетът започва с това как Санчо и Панса и Дон Кихот се срещат и намират. От беден и гладен селянин, който търси благодетел, който да го приюти, образът на Санчо се променя под влияние на рицаря до това да правиш добрини, да обикаляш света и винаги да си готов за приключения. В две действия се разказват две любовни истории. Едната е на Китри – дъщерята на кръчмаря Лоренцо и бедния бръснар Базил, който не е харесван от бащата на момичето, мечтаещ да я омъжи за богаташа Гамаш. Като през цялото време Дон Кихот вижда в красивата Китри своята Дулсинея и е запленен от нея. Другата двойка са красавецът Еспада и уличната танцьорка Мерседес. След много приключения, сцени на цигански танци, фламенко, буря, бой с вятърни мелници, съновидения на Дон Кихот, с които попада в света на дриадите, преследвания, драматизъм, хумор и какво ли не, балетът завършва с две сватби – на Китри и Базил, и на Мерцедес и Еспада. Младостта, любовта и благородството са победили. Народът ликува, а щастливите герои са готови да танцуват до сутринта. Дон Кихот заема най-почетното място сред гостите. Благородният рицар пожелава на младите щастие и отново се отправя на път. Спектакълът завършва с едно много красиво па дьо дьо.

 За хореографията, трупата и подробности около утрешния спектакъл разговаряме със Силвия Томова – артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Нейната визитка е повече от представителна. Завършила е Балетната академия в Санкт Петербург, прима балерина на Софийската опера и балет, педагог с два класа ученици от цял свят в момента.

„Ние сме запазили всички класически образци, които са като вариации – па дьо дьо, съня, хореографията на Мариус Петипа и Горский. Либретото е леко сменено – от площада отиваме директно в таверната, след което Китри и Базил отиват при циганите, които ги спасяват от Гамаш, продължаващ да преследва своята „годеница”…Застъпени са всички христоматийни сцени от романа на Сервантес. Хореографията на основните, големите танци е коренно различна в сравнение с Петипа и Горский. Но тя наистина е много красива, динамична и с тези малки размествания мисля, че се получи един класически, но много съвременен балет. Съчетанието от хореография, декори, костюми, изпълнение на артистите прави нашият „Дон Кихот” един от най-добрите образци в момента в света.

Публиката ще може да се наслади на една феерия и огромно зрелище – както танцово динамично, така и чисто визуално. Ефектът е поразителен, а и сцената тук е много красива. Всички балетисти ще се включат в спектакъла, защото балетът е много голям. Има сегидиля, фламенко, цигански и класически сцени…Т.е., за да може всички тях да ги пресъздадем, трябва да бъде включен целият състав. Което е и голямото постижение на нашата трупа”, споделя за Regnews артистичният директор.

Балетната трупа на Старозагорската опера имала покани за гастроли във Франция, Германия и други, по-далечни дестинации, но пандемията от коронавирус объркала и тяхната програма. Въпреки това, Силвия Томова вярва, че в бъдеще те ще се случат.

  Всъщност, макар операта в града на липите да съществува от десетилетия, сегашната трупа на балета е на три години. Когато през 2016 г. директорът на операта Огнян Драганов кани Силвия Томова да стане неин художествен ръководител, тя заварва само 15 балетисти, а с тази бройка било немислимо да се направи голям спектакъл. Постепенно талантливата хореографка привлича много млади таланти и още първия сезон поставя „Лебедово езеро”. Всички балетисти, включително и чужденците, са на трудов договор към операта. „На колегите от другите страни много им харесва тук и никой не иска да си тръгва. Безкрайно добре работят. Млади са, старателни и растат пред очите ми. С всяка година талантът им избуява все повече. Това е голям престиж за града и страната, защото светът знае и коментира”, казва Силвия Томова, която е безкрайно доволна от подкрепата, която получава. „Аз съм в т.н. институционален възторг. За да се случи такава голяма трупа и да се поддържа, зад нея стои самата опера в лицето на директора й, Общината също помага, както и Министерството на културата. Но когато има професионализъм, има любов, човек върши своята работа достойно, можеш да задържиш много хора, дори и в България. Има дори голяма листа на чакащи кандидати, които желаят да постъпят в нашата трупа, защото познават нашата работа”, споделя тя.

Тази вечер е генералната репетиция с костюми, а за утре организатори и артисти са си поръчали хубаво време.

Ана Райковска   

 

 

 

.


Ключови думи
балет Силвия томова Сцена на вековете Старозагорската опера
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати