Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Еколог от Хърватия насърчава у жителите на Никюп потребността от опазване на околната среда

  26.07.2021 10:37
Еколог от Хърватия насърчава у жителите на Никюп потребността от опазване на околната среда

11 проекта на местни лидери ще получат финансиране от Българския фонд за жените по Програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“. Сред тях е и проект, подаден от хърватката Хелена Худжек. Хелена е еколог и сравнително отскоро живее в Никюп, където ще се работи по проекта.

Негового име е „Насърчаване на природосъобразни потребности у децата и развитие на отговорно отношение към околната среда в местната общност“, стойността му е 1500 лв. Мотото на проекта е „Мисли глобално, действай локално!“ и засяга темата за климатичните промени и влиянието им върху местни общности, с фокус децата. Предвижда се обучение за деца, посветено на промените в климата и управлението на отпадъците, „Зелено училище“ за деца и родители с акцент биоразнообразието на защитена зона „Река Росица“, както и предложен модел към местната община за повишаване на качеството на сметосъбиране и сметоизвозване и за подобряване на управлението на отпадъците и подпомагане на бедни семейства. Обучителката има международен академичен опит и ще осъществи с местната общност наблюдение и изучаване на дънни безгръбначни животни, земноводни, риби и птици, демонстрация на риболовни техники, спускане с каяци по течението на р. Росица и контакт с местните институции. Така тя ще даде и пример на младите хора и общността за активизъм на местно ниво и за ролята на жените в науката.

В началото на март месец 2021 г. Български фонд за жените стартира Програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“, която дава възможност за участие на активни хора и лидери от местните общности в опазването на планетата, преодоляването на климатичните промени и адресиране на социалните неравенства. Инициативата стимулира гражданското участие в опазването на Земята, повишава знанията за пресечните точки между равнопоставеността и климатичната справедливост и включва местни общности и активисти за справянето с проблема.

Програмата на БФЖ се състои от две части – теоретична и практическа, като в първия етап участниците преминаха през тридневно обучение, водено от международни и национални експерти. 34 кандидатури бяха подадени от 14 различни населени места в страната за участие в първата фаза, като от тях бяха селектирани 20 участника от цялата страна, сред които и Хелена Худжек. Втората фаза започна след обучението с обявяването на конкурс за участниците, като така им беше предоставена възможността практически да развият проект и да получат финансиране от БФЖ, с помощта на което да активизират своите общности и заедно да изпълнят инициатива, която адресира климатичните промени и социалните неравенства.

В рамките на конкурса бяха получени 17 проектни предложения, от които екипът на Български фонд за жените класира 11. Комисията по оценка включи Гергана Куцева (зам.-директор на БФЖ), Рада Еленкова (програмен директор) и Теодора Петрова (директор „Комуникации и развитие“).

Кандидатурите бяха оценявани по редица критерии, сред които значимост на проблема, който проектът адресира, адекватност на предлаганите дейности спрямо посочения проблем, реалистичност на дейностите, интерсекционален подход/пресеченост на социални неравенства и климатични въпроси; адресиране на нуждите на уязвими групи, устойчивост на дейностите, развиване на местни общности и достигане до широки публики и/или заинтересовани лица. Инициативите ще се реализират в периода август – декември 2021 г. в населени места като Ботевград, Асеновград, София и др.

Снимката е илюстративна/ БФЖ


Ключови думи
Български фонд за жените Никюп Хелена Худжек
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати