Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Олимпийски игри в чест на Фортуна проведоха на Никополис ад Иструм

  14.07.2018 13:56
Олимпийски игри в чест на Фортуна проведоха на Никополис ад Иструм

Своеобразни олимпйски игри в чест на богинята на съдбата Фортуна бяха проведени днес на Никополис ад Иструм край с. Никюп. Игрите всъщност бяха малка част от забавленията, включени в първото издание на детския празник „Никополис ад Иструм – градът на моето детство“.

Датата за провеждането му е избрана и поради друга причина – днес, 14 юли, е националният празник на Франция, а Никюп вече е направило първите стъпки към побратимяването си с тамошното село Ондувил. Официално процедурата по побратимяването ще приключи през май догодина.
Идеята за днешния празник е на кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, чийто замисъл е да направи Никополис ад Иструм интересен и за децата.


Забавни игри, антични и съвременни, групови и индивидуални състезания, изложба на детски рисунки включи днешният празник. Допълнителна пъстрота му придадоха изпълненията на децата от музикално студио "Елита" с ръководител Петя Василева и на местни таланти.

Най-малките жители на Никюп, за които са организирани занимания в Центъра за работа с деца и младежи в селото, пяха и рецитираха стихове на Стефка Донева и Светослав Попов. Двамата поети са от Никюп и голяма част от твотчеството им е посветена именно на него.
Голямата атракция на „Никополис ад Иструм – градът на моето детство“ днес бе семейство Ани и Димитър Спасови от Свищов. Семейството е част от Асоциацията за антични реконструкции "Дукс Антика", а за малките гости организираха уъркшоп по грънчарство. От Спасови децата научиха повече за живота на хората през античността.


Празникът бе организиран от Кметство Никюп, Центъра за работа с деца и младежи в селото и в партньорство с Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той привлече посетители не само от селото домакин, но и от Полски Тръмбеш, Ресен, Раданово. Гости на „Никополис ад Иструм – градът на моето детство“ имаше и от Русия – две фамилии, които са избрали Никюп за своя нов дом.
Намарението ни е празникът да стане ежегоден, коментира кметицата Йорданка Атанасова.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Никюп Йорданка Атанасова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати