Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

1,5 тона дини хапнаха в Никюп

  05.08.2018 08:27
1,5 тона дини хапнаха в Никюп

1,5 тона дини бяха приготвили организаторите на тазгодишната Динена фиеста в Никюп. Колкото и внушително да звучи това количество обаче, то е в пъти по-малко от предишните издания на празника. Причината – дъждовното лято, което съсипа реколтата.



Годината е катастрофално лоша заради дъждовете, обясни кметът на Никюп Йорданка Атанасова. По думите й проблемите почнали още при вегетацията на растенията, когато било суша. После дъждовете съвсем съсипали дините, които масово гният на корена.
С последни усилия с кооперация ``Плодородие 95``събрахме този тон и половина, за да спазим традицията и все пак празник да има. Съжалявам, че не успяхме да дадем възможност на гостите ни да си купят от традиционните никюпски дини. При нашите приятели от шуменското село Салманово, където също правят Ден на динята, проблемът е още по-сериозен. По нашия край трагични са и есенниците, призна още Атанасова преди да открие фиестата.



Въпреки проблемите празник в Никюп имаше. В съботната вечер плошадът на търновското село се изпълни с хора, дошли да почетат вкусния плод.

Изпълненията на самодейци от региона, боди арт и много игри създадоха настроение за гостите.

Атракция бе и пенсионираният преводач Златка Енева от Горна Оряховица, която от години живее във Варна. На седмата Динена фиеста в Никюп тя представи изкуството карвинг.


Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Никюп
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати