Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Светски

Ивайло от Първомайци изучава тънкостите на кулинарията в ресторант със звезда „Мишлен” в Копенхаген

  24.07.2021 07:34
Ивайло от Първомайци изучава тънкостите на кулинарията в ресторант със звезда „Мишлен” в Копенхаген

Ивайло Гасеров, който през 2018 г. завоюва титлата „Най-добър млад готвач на България“ на UniChef, продължава своето израстване в кулинарията като стажант в реномиран ресторант в столицата на Дания Копенхаген. Ивайло е от Първомайци и е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново, която завърши миналата година. Веднага след това младият талант, вече доказал уменията си в кухнята, стана студент в Кулинарната академия във Варна. Стажантска програма по „Еразъм” му дава възможност да трупа нов опит в Дания и то не къде да е, а в ресторант, спечелил звезда „Мишлен”. В елитния Kokkeriet в Копенхаген Ивайло е „шеф дьо парти” на една от секциите, което ще рече, че отговаря за финалния завършек на ястията от своята зона. Последно око над блюдата след него хвърля само големият шеф на ресторанта.

Стажантската програма е за 4 месеца и не е платена. Животът в един от най-скъпите градове на Европа кара Ивайло да търси и допълнителни възможности за работа. Четири дни в седмицата той е в кухнята на ресторанта, още два дни работи като сервитьор, а допълнително заработва и в българско заведение в Копенхаген.

Трудно е, но е голяма школа, казва младежът. За първи път той усеща голямата отговорност да защитаваш звезда „Мишлен”. Стресът е огромен и предизвикателството е голямо. Още повече, че и в Копенхаген кризата с кадрите е подобна на тази в България. Заради ограниченията, свързани с ковид пандемията, всички заведения изпитват остра нужда от персонал. Това се отразява върху качеството и защитата на позициите, извоювани досега.

Но пък именно в това е школата – да мислиш и реагираш бързо. Всяка сряда на младите готвачи се предлага предизвикателство – да приготвят нещо свое, което да се предложи на клиентите. Ако те го одобрят, има шанс ястието да влезе в менюто на ресторанта. Първото предложение на Ивайло било модерна версия на класическия български таратор и това се оказало едно от най-харесваните блюда на младите готвачи. След това момчето от Първомайци продължило да експериментира в своя стил и да прави нов прочит на класическата българска кухня. И този микс от класика и модерност се харесва на клиентите на луксозния ресторант.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Ивайло Гасеров UniChef Kokkeriet
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати