Събота, 01 Oct 2022
            
Светски

Ивайло Гасеров спечели титлата UniChef Junior

  09.11.2018 18:21
Ивайло Гасеров спечели титлата UniChef Junior

Най-добрият млад готвач на България за 2018 г. е 16-годишният Ивайло Гасеров от Първомайци. 11-класникът на Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” спечели третото издание на конкурса „Търси се UniChef” на Uniliver Food Solution.


Конкурсът на международния гигант в дистрибуцията на хранителни продукти е в две категории – професионални готвачи и ученици от професионални гимназии. Преминава в два етапа. В първия всички кандидати публикуват на платформата на компанията своя рецепта. След свободно гласуване в Интернет, десетте най-харесвани блюда бяха допуснати до втория кръг. Самият финал, който се проведе на 7 и 8 ноември по време на изложението SIHRE в София, изискваше от кандидатите да приготвят на място под погледа на професионално жури своята рецепта в три порции. Майсторството на участниците и вкуса на ястията им се оценяваше от топ готвачи с международна известност – Хю Бутин от Канада, Антоан Вераст от Франция и Сайан Уондуей от Тайланд.


Ивайло Гасеров, който участва и миналата миналата година и тогава зае петото място при учениците, се включи в тазгодишния конкурс с агнешки котлети с билкова коричка, гарнирани с пюрета от грах и от земна ябълка. Атрактивната му презентация в първия етап му осигури най-много гласове в категория Junior и място на финала.
Представянето пред журито не мина без екшън за Ивайло. В един момент се оказа, че са измили чинията му с пюрето от грах и му бяха дадени десет минути допълнително време, за да завърши рецептата си. В крайна сметка журито оцени не само вкуса на неговото агнешко, но и самообладанието и куража на най-малкия участник в конкурса.


Победата на Ивайло Гасеров бе обявена от шефа на „Юниливър България” Мариян Георгиев. Тя върви с ваучер за 1000 лева за оборудване, който ще бъде получен от училището на победителя. За самия млад виртуоз в кухнята награда е сет от ножове и 500 лв. Ивайло не можа да получи наградата си лично, за да не изпуска прекалено много от часовете в училище. Но новината го намери бързо и само засили увереността му, че е намерил своето поприще и е на прав път в житейския си избор.


Търновската кулинарна школа всъщност обра най-много награди тази година. Второ място в конкурса за ученици зае също възпитаник на ПГТ „Д-р Васил Берон” – Янислав Дамянов. При професионалните готвачи петото място е за Емил Георгиев – един от майсторите в кухнята на „Бианко”. За успеха на тримата от полза бяха и съветите на техния ментор – главния готвач на „Бианко” шеф Радослав Машков.
 


Ключови думи
Ивайло Гасеров
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати