Вторник, 27 Сеп 2022
            
Светски

Ивайло Гасеров от Първомайци спечели конкурс на Института по кулинарни изкуства с продукти от своята градина

  09.06.2020 10:02
Ивайло Гасеров от Първомайци спечели конкурс на Института по кулинарни изкуства с продукти от своята градина

18-годишният възпитаник на ПГТ "Д-р Васил Берон" - Велико Търново Ивайло Гасеров добави поредната си голяма победа, печелейки конкурс на Института по кулинарни изкуства - Варна. Ивайло спечели първото място от първия видеоконкурс "Сготви и сподели", организиран от единственото висше училище по кулинария у нас. Целта на състезанието е да се даде възможност на млади кулинарни таланти да покажат уменията си пред жури от професионални шеф-готвачи, както и да спечелят стипендия, с която да подпомогнат своето предстоящо образование. Първото място носи стипендия от 1000 евро.
Темата на конкурса бе провокирана от извънредната ситуация покрай коронавируса. Младите готвачи бяха предизвикани да направят своя вариация на тема „Здравословно готвене по време на карантина”. За да участват в състезанието, те трябваше да сглобят до 10 минути видео, в което да представят кулинарните си техники, продуктите и завършеното произведение. В своето видео Ивайло е наблегнал особено много на продуктите и мястото, откъдето ги е взел, защото почти всички зеленчуци в рецептата са набрани от собствената градина на семейството.
Главният герой в блюдото на Иво е планинска пъстърва от развъдник край Габрово. Пъстървата е сложена върху пюре от едамаме (зелена соя на шушулки) и бакла и е полята с рибено велуте. Гарнитурата е нудли от тиквички, пясък от ядки, сладко от джанки и ферментирали зеленчуци. Звучи засукано, но Ивайло уверява, че рецептата е проста, ястието е леко и наистина здравословно. Освен това и много вкусно, потвърждават близките му, които опитват експериментите на младия готвач.
Ивайло е абитуриент в ПГТ "Д-р Васил Берон" и само след няколко дни ще напусне училище. Предстои му да продължи образованието си именно в Института по кулинарни изкуства. Морската столица явно е късметлийско място за Иво - по-рано тази година той спечели и Наградата на Община Варна за участието си в конурс на Хотелската и ресторантьорска асоциация.


Ключови думи
Ивайло Гасеров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати