Сряда, 29 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Езиковата гимназия във Велико Търново получи флаери с поезия, преведена на 3 езика

  26.05.2021 15:46
Езиковата гимназия във Велико Търново получи флаери с поезия, преведена на 3 езика

Великотърновската Профилирана езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ е единственото училище в страната, получило близо 2 000 флаера с поезия, преведена на 3 европейски езика и с илюстрации на деца от Пещера. 12 съвременни български творци са предоставили безвъзмездно за идеята на проекта свои стихотворения. Трима от тях са от Северна България - Явор Перфанов, Ивелина Цветкова и Миглена Хаджипенчева. Останалите са семейство Мадлен и Нидал Алгафари, Виктория Симонова, Зоя Кацарова, Катя Попова, Мартин Ралчевски, Николина Барбутева, Румяна Пелова, Светослава Домусчиева, Симеон Ботев.

Двигател на нестандартната идея са създателят на виртуалната игра "Възрожденско приключение" Мария Джуркова и главният библиотекар на читалището в Пещера Богдана Сиракова. Преди около 2 години по техен проект всеки гражданин и гост на родния им град получи към кафето си флаер със стихотворение на местен поет и рисунка на талантливо дете. Най-възхитителното в новия проект "Пещерски късмети" е, че отново е реализиран без финансиране и всичко е плод на доброволчески труд. Атрактивната инициатива увлича десетки привърженици. Трима преводачи – Геновева Илиева, Паулина Цветанова и Анастасия Терзиева, са работили безвъзмездно. Отпечатаните флаери са в тираж от 155 000 броя, за оформлението им своя труд дарява графичният дизайнер Диана Велева.

Заради сложната пандемична обстановка и наложените ограничителни мерки в общуването са отпечатани самозалепващи и устойчиви на атмосферни влияния 628 QR- кода, които да се разпространят в съответните държави чрез поставянето им на допустимите за целта места. По този начин "пещерските късметчета" се сдобиха и с виртуален живот. След сканиране те водят към сайта e-peshtera.com, на който са публикувани творбите.

От 24 май флаерите на английски, немски и френски език се разпространяват в Белгия, Германия, САЩ и Израел, където вярна съмишленичка е изразила готовност да ги раздава въпреки обстрелите там.

"Нашата цел е българското слово да достигне до колкото може повече хора", признава Мария Джуркова и допълва - "Най-голямо удовлетворение ни доставя искреното вълнение на авторите и най-вече на децата при мисълта, че творчеството им ще се сдобие с международна известност. Да перифразирам Вазов: "И нашто слово все ще се чете". На колкото повече езици и от колкото повече хора, толкова по-добре"".


Ключови думи
Езикова гимназия Явор Перфанов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати